Irski pisac Pol Linč dobitnik Bukerove nagrade

Irski pisac Pol Linč dobitnik je Bukerove nagrade za 2023. godinu, za roman "Prorokova pesma".
Irski pisac Pol Linč dobitnik Bukerove nagrade
Foto: Beta/AP
Linč je nagradu za svoj peti roman primio sinoć na ceremoniji u Londonu.
 
"Prorokova pesma" je priča o borbi jedne žene da zaštiti svoju porodicu u trenutku kada zamišljena irska vlada skreće ka tiraniji. 
Roman nastoji da prikaže nemire u zapadnim demokratijama i njihovu ravnodušnost prema katastrofama, kao što je rat u Siriji, prenosi Rojters.
 
Linč je rekao da želi da čitaoci razumeju totalitarizam pojačavanjem distopije.
"Želeo sam da produbim čitaočevo uranjanje do tog stepena da do kraja knjige ne samo da zna, već i da sam oseća ovaj problem", naveo je Linč u izjavi objavljenoj na sajtu Bukerove nagrade. 
 
Linč (46) je peti irski pisac koji je osvojio Bukerovu nagradu, a njegova knjiga je pobedila pet ostalih finalista iz Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kanade, izabranih među 163 romana koje su poslali izdavači, navodi AP.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.