Nagrađeni najbolji prevodi sa francuskog na srpski objavljeni prošle godine

U Francuskom institutu u Beogradu, priređena je svečana dodela nagrada za najbolje prevode sa francuskog na srpski, objavljene prošle godine.
Nagrađeni najbolji prevodi sa francuskog na srpski objavljeni prošle godine
Foto: Pixabay
Nagrada nosi ime čuvenog prevodioca i profesora francuskog jezika "Branka Jelića".
Ove godine Francuski institut u Srbiji i Udruženje književnih prevodilaca Srbije dodelili su nagradu 15. put zaredom. Svečanosti su prisustvovali prevodioci, izdavači i brojni ljubitelji frankofone književnosti i umetnosti.
 
Tom manifestacijom, koja odaje priznanje neprocenjivom radu prevodilaca, Francuski institut u Srbiji svečano je zaokružio jednu od najuspešnijih srpsko-francuskih književnih sezona, čiji je centralni događaj bio počasno gostovanje Francuske na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga.
Dobitnicima je povelje uručio Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Ambasade Francuske i direktor Francuskog instituta u Srbiji.
 
Članovi žirija, istaknuti prevodioci sa francuskog na srpski, Miloš Konstantinović, Vladimir D. Janković i Melita Logo-Milutinović, proglasili su najbolje prevode u tri kategorije.
 
Dobitnik nagrade "Branko Jelić" 2023. u kategoriji "fikcija" je Nataša Kerac, za prevod romana "Anomalija", Ervea Le Telijea.
 
Dobitnik nagrade u kategoriji "ideje" je Marko Božić, za prevod dela "O poreklu albanskog nacionalizma", Natali Klejer.
 
Dobitnik nagrade u kategoriji "otkrića" je Olja Petronić, za prevod stripa "Iznogud" (integrali 3,4,5,6), Renea Gosinija i Žana Tabarija, dodaje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost