Veštačka inteligencija rešila misteriju čuvenog Rafaelovog remek-dela

Misteriju oko Rafaelovog remek-dela "Madona od ruže" (Madonna della Rosa), koja se nalazi u muzeju Prado u Madridu, možda je rešio algoritam veštačke inteligencije razvijen u Bredfordu.
Za sliku koja prikazuje Mariju, Josifa i bebu Isusa, sa Jovanom Krstiteljem kao detetom, smatralo se da je Rafaelovo delo sve dok se u 19. veku nisu pojavile sumnje da je u izradi slike učestvovao još neko.
Posle početnog testiranja, kasnijom, detaljnijom proverom u kome je pregledan deo po deo slike, veštačka inteligencija je zaključila da je Josifovo lice jedini deo slike koji nije delo Rafaelovih ruku, već nekog drugog umetnika, objavljeno je u časopisu Heritage science.
Istraživači su takođe testirali još jednu sliku o kojoj se raspravljalo, poznatu kao Hado Madona, koja je izložena u Hado Hausu u Aberdinširu, a za koju su istoričari prvobitno verovali da je Rafaelovo delo, da bi kasnije bila pripisana umetniku Inocenci da Imoli.
 
Istoričar umetnosti Bendor Grosvenor tvrdio je 2016. godine da je to, ipak, Rafael, što je program AI potvrdio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.