Uskoro na prodaju skica koja se pripisuje Mikelanđelu

Skica koja se pripisuje Mikelanđelu, procenjena na manje od 10.000 dolara, uskoro će biti ponuđena zainteresovanim kupcima u Njujorku.
Uskoro na prodaju skica koja se pripisuje Mikelanđelu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Reč je o crtežu mermernog bloka koji je čuveni renesansni slikar nacrtao na malom komadu požutelog papira, a koji će zainteresovanim kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti uskoro ponuditi britanska aukcijska kuća Kristi u svom njujorškom predstavništvu, prenosi pariski dnevnik Figaro.
U pismu kaligrafski ispisanom 3. novembra 1836. godine i upućenom jednom od svojih prijatelja, Britancu ser Džonu Buringu, budućem guverneru Hongkonga, Kozimo Buonaroti, poslednji direktni Mikelanđelov potomak tvrdi da nudi "priloženu skicu svog slavnog pretka Mikelanđela".
Iako je skica bez potpisa umetnika, aukcijska kuća Kristi je potvrdila da je "100 odsto reč o  delu koje je nacrtao Mikelanđelo".
 
Crtež će biti izložen od petka u sedištu Kristija u Njujorku, u okviru rasprodaje Old Masters-a koja počinje sledeće nedelje.
 
Slikar, vajar i arhitekta Mikelanđelo Buonaroti (1475-1564.) autor je brojnih remek-dela, uključujući fresku na svodu Sikstinske kapele.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.