Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.
"Mislim da smo tu da vidimo kako umetnici odgovaraju na svet u kome sada živimo. Interesuje me da vidim šta će oni od toga napraviti", rekla je predsednica žirija Berlinala, glumica Lupita Niong’o.
 
Film "Small Things Like these" u kome igra Kilijan Marfi, jedan od favorita za Oskara ove godine za ulogu u filmu Openhajmer, prvi je predstavlljen od 20 filmova u zvaničnoj selekciji.
To je adaptacija bestselera Irkinje Kler Kigan, inspirisan stvarnim događajima o mladim majkama koje su eksploatisale katoličke časne sestre.
 
Među filmovima koji će se takmičiti za Zlatnog medveda su i "A Traveler's Needs" sa slavnom Izabel Iper i "La Cocina" meksičkog reditelja Alonsa Ruispalasijusa u kojem glumi Runi Mara.
Na festivalu će u takmičarskom delu biti prikazan i "My favorite Cake" iranskih reditelja Marijam Moghadam i Behtapa Sanehe, kojima su iranske vlasti zabranile put u Berlin.
 
Na festivalu će biti prikazani i filmovi produkcije Netfliksa (Netflix), kao što je "Spaceman" u kojem Adam Sandler glumi astronauta poslatog u daleke krajeve Sunčevog sistema da bi skupljao misteriozni drevni prah.
 
Biće prikazan i Netflikskov "Supersex", priča o italijanskom porno glumcu Roku Sifredi.
 
 
Nagrade će biti dodeljene 24. februara, dan pre zatvaranje festivala.
 
Zlatnog medveda je prošle godine dobio francuski dokumentarni film "Sur l´Adamant" (Na brodu Adaman) priči o psihijatrijskoj dnevnoj bolnici na brodu na Seni u Parizu.
 
Na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.