Muzički svet zabrinut zbog sve veće upotrebe veštačke inteligencije

Posle velikih štrajkova u Holivudu, i muzički svet je zabrinut zbog sve veće upotrebe veštačke inteligencije (AI) u tom sektoru, kao i zbog ekonomskog uticaja na umetnike, preneo je francuski Figaro.
Muzički svet zabrinut zbog sve veće upotrebe veštačke inteligencije
Foto: Pixabay
Sacem, francusko društvo autora, kompozitora i muzičkih izdavača, kao i njihov nemački ekvivalent Gema, predstavili su studiju o uticaju veštačke inteligencije na muziku i to je prvi izveštaj te vrste.
 
Prema francusko-nemačkoj studiji, "autori i kreatori bi mogli da imaju smanjene prihode za 27 odsto zbog upotrebe veštačke inteligencije, a to bi predstavljalo, u naredne četiri godine, do 2028. godine, ukupan gubitak od oko 2,7 milijardi evra".
"Nedavno objavljena studija, zasnovana je na analizi tržišta, intervjuima sa stručnjacima i anketi sprovedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača koji su članovi Sacem i Gema", saopštile su dve organizacije.
 
Klaus Goldhamer, generalni direktor Goldmedia, nemačke konsultantske kompanije koja je sprovela studiju, ističe da "35 odsto ispitanih već koristi veštačku inteligenciju, u velikom broju oblasti koje se odnose na stvaranje muzike".
"Nove tehnologije takođe izazivaju zabrinutost - 71 odsto ispitanika strahuje da generativna veštačka inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da u budućnosti žive od svog rada", rekao je Goldhamer.
 
Suočeni sa tim predviđanjima, 95 odsto muzičkih kreatora i izdavača zahteva veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate veštačke inteligencije.
 
Oko 93 odsto njih kaže da žele da političari daju veći značaj izazovima koji se postavljaju pred njih, u vezi sa veštačkom inteligencijom i autorskim pravima.
 
Za Sesil Rap-Veber, generalnu direktorku Sacema, nije pitanje da se "uspore" aktivnosti veštačke inteligencije, "već da ona bude vrhunska".
 
"Aktivno radimo sa zaposlenima u toj industriji na primeni tehničkih rešenja usmerenih na identifikaciju sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom", rekla je ona.
 
Generalni direktor Geme Tobijas Holcmiler sa svoje strane brani umetnike i insistira na potrebi "transparentnosti i kontrole nad korišćenjem njihovih dela", dodao je Figaro.
 
Vrhunska primena veštačke inteligencije u muzici realizovana je prošle godine u produkciji "poslednje" pesme Bitlsa, Sad i nekad (Now and then).
 
Naime, AI program je bio angažovan na tome da sa amaterskog snimka, sa stare kasete, izoluje glas Džona Lenona od zvuka klavira u pozadini i "očisti" ga od šumova. Rezultat je bio tako dobar da je poprilično utišao protivnike AI, jer je svima bilo jasno da "živ čovek" taj posao nikada ne bi mogao dovoljno kvalitetno i brzo da obavi.
  • Zovite pravim imenom

    19.02.2024 06:39
    Sa ovim idiotlucima sto izbacuju zadnjih decenija i treba da budu zabrinuti. Glupava masina izbaci bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.