Vraćanje na fabrička podešavanja neće ukloniti sve podatke

Ukoliko vraćate Android telefon na fabrička podešavanja, želeći na taj način da izbrišete sve lične podatke i sprečite da, ukoliko prodajete mobilni telefon, naredni vlasnik pronađe vaše podatke, pravite veliku grešku.
Mnoga istraživanja pokazala su da je pomoću pravih alata moguće vratiti podatke koji su izbrisani resetovanjem telefona. Vraćanje na fabrička podešavanja dovodi do toga da sistem izbrisane podatke jednostavno odbaci u prazan prostor, umesto da radi na principu prepisivanja 'junk' podataka na ranije izbrisane podatke.
 
Srećom, neželjeni scenario moguće je sprečiti pomoću ovih nekoliko koraka:
 
Šifrirajte svoj telefon
 
Šifriranje Androida jedan je od najsigurnijih načina da se zaštitite od vraćanja izbrisanih podataka. Na taj način podaci će biti izmešani, a pristup će im biti moguć jedino ukucavanjem specijalne šifre, koda ili ključa. Kod većine Android uređaja obavezno je postojanje Google enkripcije koja omogućava maksimalnu sigurnost. Ukoliko se radio o Android 5.0 verziji i slabijoj, šifriranje se radi ručno u postavkama sigurnosti pod opcijom "Encrypt phone".
 
Prepišite odbačene podatke
 
Nakon šifriranja telefona, vraćanja na fabrička podešavanja i brisanja, treba se pobrinuti da tek obrisani podaci postanu potpuno neupotrebljivi prepisivanjem novih 'junk' podataka. Nakon pokretanja Androida treba izbegavati prijavljivanje na Google naloge i bilo bi poželjno snimiti najduži mogući video, sve dok memorija telefona ne bude potpuno zauzeta. Nakon toga treba uraditi još jedan reset, odnosno vraćanje na fabričke postavke.
 
Ponovite postupak
 
Ukoliko ste paranoični, pre prodaje ili poklanjanja mobilnog telefona, za svaki slučaj ponovite još jednom ceo proces.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija