VIDEO: Napravio računar od pet tona na kojem će igrati Tetris

Džejms Njuman je napravio ogroman računar u dnevnoj sobi u svom bungalovu u Kembridžu, na kojem planira da igra Tetris.

Njegov megaprocesor na kojem je počeo da radi 2012. godine je dug deset, a širok dva metra. Izrada procesora, mikroprocesora i čipova Njumana je koštala skoro 46.000 evra. Ogromni računar sadrži 40.000 tranzistora i 10.000 LED lampica, a težak je pola tone.

Džejms je do sada koristio obične računare za igranje Tetrisa, a sada se čarima ove popularne igre može prepustiti na svom megaračunaru.

U video demonstraciji i opisu računara Njuman ističe da nije lako igrati ovu igru. Ovaj inženjer digitalne elektronike proces izrade počeo je pre četiri godine, a svoje znanje o tranzistorima želeo je da vizuelizuje na mikroprocesorima.

"Možda je mašina na vašem stolu milion puta bolja od ove koju sam ja napravio, ali je moja mnogo lepša", rekao je Njuman za BBC. Dodao je kako njegov megaračunar takođe ima 10.000 puta više LED dioda. On se nada da će megaprocesor koristiti kao obrazovni alat te tokom leta u svojoj kući namerava da organizuje dane otvorenih vrata za sve zainteresovane.

"Sumnjam da ću ga moći da ga prodam. Moj san je da završi u obrazovnom institutu ili muzeju kako bi ljudi mogli da nauče nešto", rekao je on.

  • Djura

    07.07.2016 14:46
    Gospodine Njuman, javite mi se, pokloniću Vam moj ručni Tetris da vežbate kad niste kod kuće.
  • mirkoni

    07.07.2016 14:02
    genije
    Ovom coveku bih voleo da stisnem ruku. Svaka cast . Ovakvi se retko radjaju!
  • veljko

    07.07.2016 13:50
    Skupo zezanje
    A uuuu prijatelju..... Pa imao si to kod kineza za 250 din...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija