Naučnici na pragu otkrića zamene za morfijum

Morfijum bi konačno mogao biti izbačen iz upotrebe zahvaljujući novom leku protiv bolova koji je sigurniji, tvrde naučnici.
Uprkos svim opasnostima koje morfijum nosi, do sada nije otkriven lek koji je toliko efikasan protiv bolova. Ove nedelje objavljena je nova studija u kojoj se navodi kako je pronađen sastojak koji bi mogao da ima isti efekat, ali bez opasnosti.
 
Tim sa Univerziteta Kalifornija otkrio je da PZM21 efektno blokira bol tako što se zakači za isti molekularni receptorni prekidač koji je meta morfijuma. Naučnici veruju da lek ne stvara zavisnost što je veliki problem s morfijumom i drugim opioidnim lekovima. Ukoliko dalje istraživanje bude uspešno milioni ljudi bi bili spaseni od zavisnosti i drugih negativnih posledica.
 
Morfijum je proizveden u 19. veku i revolucionarizovao je medicinu i operacije sa izvanrednom sposobnošću da ublaži bol. Problem je što se mora upotrebljavati s velikim oprezom.
 
Tim iz Kalifornije do sada je uradio eksperimente na 23 kandidata. Istakli su kako je potrebno još rada da bi se potvrdilo da je lek siguran za ljude i da ne izaziva zavisnost.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).