NASA letelica stiže do Ultima Tule, već očitala nešto neobično

NASA letelica "New horizons" uskoro će se približiti dalekom zamrznutom svetu koji se nalazi iza Plutona.
Godine 2015. poslala nam je predivne fotografije Plutona, a sada su je NASA naučnici usmerili prema objektu Ultima Tule u Kojperovom pojasu.
 
NASA je tri nedelje istraživala da li prepreka pri putovanju letelice prema zanimljivom i smrznutom svemirskom telu. Naučnici su uočili da nema očiglednih prepreka na putu letelice; da nema manjih satelita, prstenova ili drugih mogućih opasnosti pa su pre desetak dana dali zeleno svetlo i izdali naredbu letelici "New horizons" da nastavi prema Ultimi Tule, piše EarthSky.
 
Ovaj zanimljiv susret bi trebalo da se odigra već 1. januara 2019. godine u 6:33 časova, kada će letelica preleteti pored objekta na udaljenosti od 3.500 kilometara. Tek ćemo 2. januara videti prve fotografije, a 3. one najbolje, piše BBC.
 
Već pri prilasku tom objektu, službenog naziva 2014 MU69, letelica "New horizons" uočila je na njemu nešto neobično. Naime, naučnike čudi refleksija svetla s tog svemirskog tela.
 
Svemirska letelica uzimala je na stotine fotografija kako bi izmerila jačinu svetlosti koju reflektuje Ultima Tule, ali čini se da su nedavna merenja u suprotnosti s posmatranjem iz 2017, kada je Ultima Tule prekrila zvezdu, gledano sa Zemlje.
 
Prema opažanju iz 2017. moglo se zaključiti da se radi ne o jednom, već o dva tela koja kruže jedan oko drugog. S druge strane, ako se ne radi o dva svemirska tela, onda bi ovaj mali objekat u Kojperovom pojasu mogao imati izraženo izduženi oblik.
 
Međutim, merenja svetlosti iz poslednja tri meseca ne ukazuju na to da se radi o dva tela ili o izduženom objektu koje se vrti oko svoje ose.
 
"Rekao bih da je ovo prva zagonetka tela Ultima Tule. Zašto ima tako malo zakrivljenje svetla da čak ne možemo ni da ga otkrijemo? Očekivao sam da će iskrsnuti neka misterija kada se pojave detaljnije fotografije tela, ali nisam mislio da će se to dogoditi tako brzo", rekao je astrofizičar Alan Stern s instituta Southwest Research Institute (SwRI).
 
Različita objašnjenja
 
Postoje različita moguća objašnjenja za takvo zakrivljenje svetlosti, uključujući i to da je rotaciona osa objekta Ultima Tule usmerena tačno prema svemirskoj letelici. Takođe, Ultima Tule može biti okružen oblakom prašine koji zaklanja njegovo svetlo, što otežava opažanje. 
 
Astronomkinja Ane Verbiscer sa unniverziteta u Virdžiniji i saradnica na projektu "New horizons" predložila je još zanimljivije objašnjenje. 
 
"Telo Ultima Tule možda je okruženo brojnim sitnim mesecima (satelitima). Ako svaki taj mesec ima svoju krivulju svetla, onda bi zajedno mogli da stvore zbrkanu superpoziciju krivulja svetlosti zbog koje bi moglo da izgleda da Ultima ima malo zakrivljenje svetlosti."
 
Šta znamo o objektu Ultima Tule
 
Koliko znamo o smrznutom telu koje se nalazi iza Plutona - gotovo ništa. Objekat Ultima Tule udaljen je od Sunca oko 6,5 milijardi kilometara, a prečnika je nekih 30 kilometara. Naučnici smatraju da je sastavljen od prašine i leda, kao i mnoga druga tela Kojperovog pojasa i da je nastao pre 4,5 milijardi godina.
 
Ultima Tule mogao bi da ima izduženi i zaobljeni oblik, poput kikirikija.
 
Površina bi trebalo da bude vrlo tamna jer ga je eonima palila jaka radijacija kosmičkih i rendgenskih zraka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija