Društvene mreže tokom ove godine izgubile poverenje korisnika

Zbog krađe podataka, lažnih informacija i uvredljivog rečnika na društvenim mrežama, kao i izveštaja da su strani operativci koristili njihove usluge, mnogi ljudi u SAD sada su skeptični kada je reč o prednostima društvenih medija, smatraju stručnjaci.
Društvene mreže tokom ove godine izgubile poverenje korisnika
Foto: Pixabay
Zvaničnici društvenih mreža zbog svega toga su nekoliko puta morali da svedoče pred američkim Kongresom.
 
"Ova 2018. je bila teška godina, kako za tehnološke kompanije tako i za korisnike njihovih usluga", izjavio je direktor kompanije za skladištenje podataka LatticeWork Inc. Pantas Sutarda, prenosi Glas Amerike.
 
Kako je istakao, direktori velikih kompanija išli su na svedočenja i dali silna obećanja članovima Kongresa da će rešiti probleme hakovanja svojih sistema, što još nisu u stanju da urade.
 
Najviše se preispitivao rad Fejsbuka. Taj gigant društvenih mreža kritikovan je posle otkrića da je, zbog slabog nadzora, jedna političko-konsultantska kompanija zloupotrebila podatke miliona korisnika.
 
U proleće ove godine, direktor Fejsbuka Mark Zakerberg krenuo je na "turneju izvinjavanja", kako su kampanju ironično nazvali Amerikanci, u nameri da uveri korisnike da će kompanija ubuduće bolje štititi njihove podatke. Firma iz Kalifornije suočila se i s drugim problemima kada su podaci korisnika kompromitovani zbog hakovanja.
 
Fejsbuk je, takođe, oštro kritikovan kada su lažni izveštaji koji su se pojavili na mreži izazvali nasilje u Mjanmaru i Šri Lanki. Zbog otkrića o propustima Fejsbuka neki korisnici su napustili tu platformu i njene druge usluge kao što je Instagram.
 
Neki članovi američkog Kongresa obećali su da će 2019. doneti federalni zakon o zaštiti podataka a tehnološke kompanije kažu da podržavaju tu inicijativu. Međutim, da li će novi propisi povećati poverenje u digitalne usluge - ostaje da se vidi, piše Glas Amerike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija