VIDEO: Fordov robot dostavljač hoda kao čovek

Kompanija Ford, najpoznatija po proizvodnji automobila, kamiona i drugih vozila, počela je da eksperimentiše sa nečim drugačijim: robotom za dostavljanje paketa, javlja CNN.
Poznati proizvođač automobila tako je prošlog utorka objavio da testira robota koji će isporučivati pošiljke iz autonomnih, odnosno samovozećih vozila direktno do kućnih vrata korisnika.
 
Ford već neko vreme zbog porasta popularnosti onlajn kupovine testira dostavu autonomnim vozilima, ali primetio je da je ponekad za korisnike nezgodno da izlaze iz svojih domova kako bi preuzeli paket koji ih čeka u automobilu ili na pragu.
 
Zbog toga su se udružili sa startupom iz Oregona Agility Robotics koji je dizajnirao robota koji hoda poput čoveka i može da nosi paket težine do 20 kilograma. Robot Digit može da se penje stepenicama, hodati po neravnom terenu ili ostane u mestu čak i kad ga neko udari ili pokuša da ga izbaci iz ravnoteže. Na primer, u promotivnom videu prikazano je kako Digit kruži oko skutera koji mu blokira put.
 
Kompanija Ford sve se više okreće proizvodnji električnih i autonomnih vozila, odnosno prilagođava se ekonomskim promenama koje se temelje na novim tehnologijama i veštačkoj inteligenciji. Međutim, prilagođavanje novom tipu tržišta nije uvek jednostavno. Kompanija se tako suočava s jakom konkurencijom kompanija poput Googleove matične firme Alphabet (GOOG) i Tesle (TSLA).
 
Očekuje se da će autonomna vozila iz korena promeniti logistiku i transport i ugroziti milione radnih mesta. Stručnjaci su do sada smatrali kako će poslovi povezani s direktnom isporukom paketa ostati sigurni, ali roboti poput Digita mogu i u tom smislu uticati na tržište rada.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.