U pripremi antimonopolska istraga protiv Gugla

Američko ministarstvo pravde priprema antimonopolsku istragu protiv Google-a, kompanije koja je u Evropi već bila novčano kažnjavana zbog kršenja propisa o konkurenciji, dok se u SAD čuju pozivi na njeno razbijanje, preneo je list Vol strit džurnal.
U pripremi antimonopolska istraga protiv Gugla
Foto: Pixabay
Taj američki list je juče preneo izjave neimenovanih izvora da se odsek ministarstva zadužen za "antitrust" poslove sprema da "bliže ispita komercijalnu praksu" Google-a u vezi sa njegovim pretraživačem i drugim aktivnostima.
 
Federalna komisija za trgovinu, koja s ministarstvom pravde deli nadzornu ulogu u oblasti konkurencije, vodila je pre više godina široku istragu o dominaciji Google-a u internet pretraživanju i reklamiranju pre nego što ju je 2013. okončala.
 
Neki kongresmeni su nedavno tražili da se ta istraga ponovo otvori.
 
Evropska komisija je 20. marta kaznila Google treći put u poslednje dve godine, optužujući američkog giganta za kršenje antimonopolskih propisa EU.
 
U SAD su s obe strane političkog spektra sve glasniji pozivi na delovanje protiv tehnoloških giganata, pa čak i njihovo razbijanje, pod optužbama da su previše moćni, ako ne i monopolisti.
 
Tu su na meti pre svega Facebook, Google i Amazon.
 
Facebook i Google drže veliki deo reklamiranja na internetu, a Google-ov operativni sistem Android pokreće najveći deo pametnih telefona u svetu.
 
Google je takođe redovna meta napada američkog predsednika Donalda Trampa, koji tvrdi da ta kompanija guši konzervativne glasove u svojim servisima, što Google negira.
 
Prema Vol strit džurnalu, Federalna komiija za trgovinu je nedavno prihvatila da ministarstvo pravde preuzme vođenje slučaja Google.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.