Rudarenje kriptovaluta stvori do 800 tona ugljen-dioksida godišnje

Rudarenje kriptovaluta je tokom 2018. godine potrošilo do 18,8 gigavata električne energije, što je uporedivo sa potrošnjom energije cele Poljske, i prouzrokovalo je godišnju emisiju od približno 800 tona ugljen-dioksida (C02).
Rudarenje kriptovaluta stvori do 800 tona ugljen-dioksida godišnje
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje kompanije Kasperski o ekonomskom i ekološkom uticaju veb rudara, aplikacija koje rade u korisničkim pretraživačima i rudare kriptovalute.
 
Istraživači su zaključili da, iako se individualni gubici mogu smatrati beznačajnim, globalni uticaj veb rudarenja je iznenađujuće strašan.
 
Prema računicama kompanije Kasperski, količina energije potrošena veb rudarenjem može biti i do 1670 MWh, osim ukoliko veb stranica ne blokira kod odgovoran za pokretanje rudarenja.
 
"Ako to pretvorimo u emisiju ugljen-dioksida po globalnom proseku Međunarodne agencije za energiju (IEA), to je jednako oko 800 tona CO2 emitovanih u atmosferu u 2018. godini", poručuju u kompaniji Kasperski.
 
U toj kompaniji, međutim, primećuju značajno smanjenje aktivnosti veb rudarenja u 2019. godini, jer postoji mnogo pravnih i tehničkih inicijativa usmerenih ka smanjenju uticaja veb rudarenja.
  • NS_BOB

    18.09.2019 12:42
    ŠOKANTNO
    Ala tu neko nema pojma sa elementarnom logikom i hemijom iz osnovne škole.

    Jedna tona uglja (recimo da je 100% ugljenik - C) se sagorevanjem vezuje sa 2.6 tone kiseonika (O2) i daje 3.6 tone CO2.
    Dakle 800 tona CO2 bi se dobilo sagorevanjem 230+ tona uglja. (Google: "Coal Combustion and Carbon Dioxide Emissions")

    Dakle, hoćete da kažete da se sagorevanjem 230 tona uglja dobije 18.8GWh energije?! Ili još bolje da cela Poljska sa svojih 40 miliona stanovnika svoje energetske potrebe može da namiri sa 230 tone uglja?!

  • Lala

    18.09.2019 08:21
    ugljen-dioksid
    Ta molio bio ove iz Kasperskog da uzmu taj njihov digitron i izračunaju, kolio ugljen-dioksida potroši Vesić postavljajući novogodišnju rasvetu 6 meseci pre i skidajući 6 meseci posle nove godine. Fala
  • Mile

    18.09.2019 07:42
    Lagarije
    Ocigledno je avio industrija i saobecaj kao i vojna industrija i ratovi koji se vode u visokoj zelenoj zoni kad im je racunarska operacija postal zagadjivacki problem. Jos sam zaboravio na mobilne operatere i mreze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).