VIDEO: Snimljene tri supermasivne crne rupe koje će se međusobno sudariti

U svemiru se često događaju kolizije ogromnih razmera; asteroidi udaraju u planete, sudaraju se zvezde i crne rupe, spajaju galaksije. Međutim, sada su astronomi prvi put primetili trostruko spajanje galaksija, odnosno budući sudar njihovih supermasivnih crnih rupa, piše CNN.
Kakve god da bile posledice takve kolizije, to neće uticati na Zemlju, jer se ova galaktička kataklizma dešava milijardu svetlosnih godina od naše planete, u sistemu SDSS J084905.51+111447.2. Da bi uopšte uočili spajanje ove tri galaksije, astronomi su uz teleskop na Zemlji koristili i one u svemiru.
 
Dakle, prvo je sistem snimljen u optičkom svetlu pomoću teleskopa Sloan Digital Sky Survey Telescope koji se nalazi u Novom Meksiku. Zatim su ga građani-naučnici, koji su uključeni u projekat Galaxy Zoo, identifikovali i obeležili kao mogući galaktički sudar.
 
Nakon toga su astronomi pomoću svemirskog teleskopa Wide-field Infrared Survey Explorer unutar kolizijskog sistema uočili infracrveno svetlo pa putem svemirske opservatorije Chandra X-ray Observatory svetle tačke u središtu svake galaksije i na kraju svemirskim teleskop NuSTAR-om gas i prašinu u tom specifičnom području. Kombinujući podatke, došli su do zaključka da su otkrili tri aktivne supermasivne crne rupe na putu ka koliziji.
 
Naučnici su već ranije uočili sudar dve crne rupe, ali ovo je prvi put da je zabeležen takav trio. Par crnih rupa spojiće se u jednu veću. Tri crne rupe trebalo bi da se sudare i spoje još brže. 
 
Pre ovoga otkrića, naučnike je zbunjivao "problem poslednjeg parseka", odnosno faktora koji nadvladava ogromnu energiju crnih rupa, koje su se međusobno približile, i koji omogućava njihovo finalno spajanje. Naime, treća crna rupa bi mogla biti taj misteriozni faktor. 
 
Istraživanje naziva "A Triple AGN in a Mid-Infrared Selected Late Stage Galaxy Merger" objavljeno je u časopisu "The Astrophysical Journal".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija