Zemlja privremeno dobila "mali Mesec"

Astronomi iz projekta pretrage svemira "Katalina" (Catalina Sky Survey) koji finansira NASA, kažu da su primetili da je jedan asteroid uhvaćen Zemljinom gravitacijom.
Zemlja privremeno dobila "mali Mesec"
Foto: Pixabay
Astronomi kažu da bi to mogao biti njen novi svemirski sused, bar nakratko, piše američki tehnološki sajt CNET.
 
"Zemlja je privremeno zarobila jedan novi predmet – mogući mini-mesec koji je nazvan '2020 CD3'", objavio je Kasper Virchos, učesnik tog projekta.
 
Dodao je da je tokom noći 15. februara, njegov tim iz "Kataline" uočio taj predmet – mali asteroid čiji je prečnik po njegovoj računici svega 1,9 do 3,5 metra.
 
Zvanična svetska organizacija koja se time bavi – "Centar za male planete", potvrdila je da je taj predmet blizu Zemlje i da izgleda da je ušao u orbitu pre oko tri godine.
 
To je tek drugi od oko milion poznatih asteroida za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu, napisao je Virchos i time objasnio da je to zato važno otkriće.
 
Prethodni sličan asteroid, nazvan "2006 RH120", takođe otkriće "Kataline", obletao je Zemlju 18 meseci 2006. i 2007. godine.
 
Sedište projekta "Katalina" je u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta Arizone, u gradu Tusonu, gde radi i astronom-istraživač Virchos.
  • astronom amater

    27.02.2020 09:13
    hvala za tekst

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).