Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Nemački naučnik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Severnog pola.
Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika
Foto: Pixabay
U poslednje dve nedelje debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktiku, gde se nalazi ozonska rupa, izjavio je Markus Reks, šef odseka za atmosfersku fiziku na Institutu Alfred-Vegener.
 
"U zonama gde je debljina ozonskog omotača na svom maksimumu, gubitak je oko 90 odsto", kazao je Reks.
 
Radi se o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 miliona kvadratnih kilometara ili 10 puta veće od površine Grenlanda. Prema Reksu, do toga je došlo zbog veoma jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi, gde je smešten ozonski omotač.
 
"Trenutno su te vazdušne mase još uvek iznad Arktika i zbog toga ljudi u Evropi ne moraju da se brinu da će brže nego inače izgoreti na suncu. Moguće je da će te vazdušne mase u aprilu otplutati sa središnjeg Arktika prema Evropi", objasnio je naučnik.
 
Proizvodnja hlorofluorougljenika, grupe hemijskih jedinjenja koji oštećuju ozonski omotač, zabranjena je pre više godina i bez te zabrane bi ozonski omotač bio u još gorem stanju. Međutim, dodaje Reks, te materije imaju veliko vreme zadržavanja.
 
Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktika, otkrivena 1985. nakon čega je dogovoren Montrealski protokol i postupna zabrana Hlorofluorougljenika, polako zatvara. Godine 2019. bila je najmanja u proteklih 30 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).