Naučnici tvrde da se virus korona prenosi vazduhom, traže da SZO promeni preporuke

Veliki broj naučnika tvrdi da postoje dokazi da virus korona u manjim česticama u vazduhu može da zarazi ljude, pa su pozvali Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da promeni svoje preporuke.
Naučnici tvrde da se virus korona prenosi vazduhom, traže da SZO promeni preporuke
Foto: Pixabay
SZO navodi da se korona virus prvenstveno širi sa osobe na osobu i to kapljičnim putem, iz nosa i usta zaražene osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora.
 
U otvorenom pismu SZO, 239 naučnika iz 32 zemlje iznelo je dokaze koji pokazuju da manje čestice mogu da zaraze ljude. Oni planiraju da svoje pismo objave u naučnom časopisu sledeće nedelje, piše New York Times.  
 
Čak i u svojoj najnovijoj ispravci o korona virusu, SZO navodi da je prenos virusa vazduhom moguć samo nakon medicinskih postupaka koji proizvode aerosoli ili kapljice manje od pet mikrona i da u tim situacijama ispravna ventilacija i N95 maske mogu da pomognu.  
 
Svejedno je da li se koronavirus prenosi većim česticama nakon kijanja ili manjim česticama koje nastaju disanjem, koronavirus se prenosi vazduhom i može da zarazi ljude kada ga udahnu, navode naučnici.  
 
Međutim, SZO navodi da dokazi o takvom prenosu virusa, odnosno o prenosu putem vazduha nisu uverljivi.  
  • JBEŠ VIRUS

    05.09.2020 15:08
    nojevabarka@gmail.com
    Evo ovako, od početka aprila 2020 ne nosim maske. Stigla mi prijateljica u maju iz amerike mi se pozdravile po srpski ...ne perem redovno kao fanatik, evo sada deca idu sa hirurškim maskama u školu, koje ne štite od aerosolne corone viruse bilo koga....izgleda da i posle svih proteste, druženja po bazenima gutanjem i pljuvanjem te vode, evo nisam dobila taj virus? Izgleda da je samo aktivan od 17h do 5h ujutru....možda da ga potražim negde. Kažu i stručnjaci da ne znaju o njemu toliko...pa evo danas je 05.09.2020. javite ako ga negde nadjete, pa da popijem kafu sa coronom.
  • Nusret

    07.07.2020 17:04
    Pa to se u Nemackoj odavno zna
    Dok ovo čitam ne mogu da verujem, pitam se da li sanjam, jer: ovde u Nemačkoj se to zna već 2-3 meseca!!! Prenos Korona-Virusa preko tzv. aerosol-a (to su jako sitne kapljice u našem izdisaju koje ne padaju na pod za razliku od onih krupnijih). Pratim od početka informacije na ovu temu, a ovde ih ima dovoljno, npr. podcast dva najpoznatija Nemačka virologa, ko zna Nemački može i sam poslušati :
    https://www.mdr.de/nachrichten/podcast/kekule-corona/index.html
    https://www.ndr.de/nachrichten/info/podcast4684.html
    A ima i puno tekstova naucnih istrazivanja
  • @Zvrk

    06.07.2020 10:57
    Ne znas englesi, a ni maternji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).