Studija: Virus korona može da preživi 28 dana na novčanicama ili ekranu telefona

Na površinama poput ekrana mobilnog telefona, na novčanicama ili nerđajućem čeliku, u hladnom i mračnom okruženju koronavirus može da preživi i do 28 dana, rezultati su nove studije koju su sproveli naučnici australijske nacionalne naučne agencije (CSIRO).
Studija: Virus korona može da preživi 28 dana na novčanicama ili ekranu telefona
Foto: Pixabay
Prema ranijim laboratorijskim istraživanjima, koronavirus na novčanicama i staklu preživljava dva do tri dana, a oko šest dana na plastici i nerđajućem čeliku.  
 
Ali nova studija australijskih stručnjaka pokazala je "veliku otpornost" virusa koji na glatkim površinama poput ekrana mobilnih telefona, plastike i na novčanicama može da preživi i do 28 dana na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa, što je otprilike sobna temperatura. Virus koji izaziva grip u istim okolnostima može da preživi 17 dana.  
 
Na 30 stepeni stopa preživljavanja koronavirusa pada na sedam dana, a na 40 stepeni samo 24 sata, tvrde australijski naučnici. Eksperimenti su izvedeni u mraku jer je ranije dokazano da ultraljubičasti zraci ubijaju virus.  
 
Na poroznim površinama, poput pamučnih tkanina, virus je u laboratorijskim uslovima uspeo da preživi kraće, tačnije do 14 dana na najnižoj temperaturi i manje od 16 sati na najvišoj temperaturi.  
 
U poređenju sa prethodnim studijama, koje su pokazale da koronavirus može da preživi do četiri dana na neporoznim površinama, ovo vreme je "znatno duže", napisali su naučnici u članku objavljenom u stručnom časopisu "Journal of Medical Virology".  
 
Trevor Dru, direktor australijskog Centra za prevenciju bolesti objasnio je da je studija sprovedena tako što su uzorci virusa ostavljeni da se osuše na različitim materijalima pre nego što su testirani "vrlo osetljivom" metodom, koja je omogućila otkriće tragova živog virusa sposobnog da zarazi ćelijske kulture.  
 
On je istakao da "to ne znači da bi pronađena količina virusa mogla nekoga da zarazi", ali je istovremeno upozorio da bi, ako je osoba "neoprezna, pa je rukom dotakla pomenute materijale ili predmete, eventualno "liznula" prst i zatim dodirnula oči ili nos, mogla da se zarazi i nakon više od dve nedelje od njihove kontaminacije".   
 
Dru je objasnio da je istraživanje sprovedeno sa fiksnom količinom virusa u laboratorijskim uslovima, a ona verovatno odgovara količini virusa na vrhuncu infekcije. Istakao je takođe da nije bilo ultraljubičastog zračenja koje ubija viruse.  
 
Iz CSIRO-a podsećaju da se virus uglavnom širi putem vazduha i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se bolje razumeo njegov način prenosa putem površina.  
 
Dru je istakao da je glavna poruka naučnika i dalje ista - "virus se širi kada se nalazite blizu nekoga ko ga "izbacuje" iz usta i nosa i da zaražene osobe koje virus šire vazduhom, kapljično, mnogo zaraznije od kontaminiranih površina".    
 
"Ali rezultati naše studije ipak mogu da pomognu pri objašnjenju zašto se, čak i kad više nema potvrđenih zaraženih osoba, epidemija ponovno razbukta i onda kad se smatra da je neka država bez virusa", rekao je Dru.
  • Dragan

    20.10.2020 08:12
    Eh
    Evo prilike za "stručnjaka" sa Pinka za UV lampe da napravi uređaj za banke i pridavnice da sav novac ide pod UV lampu.Nije dokazani da UV ubija virus jer mi smo izliženi UV zračenju tokom sunčanog dana.Tek kad nema sunca pada broj obolelih.Primer Srbija kad je iznenada zahladnelo.
  • milicica

    13.10.2020 17:50
    dosta vise
    silni strucnjaci, dokaza nigde a sta mi treba da radimo da prestanemo da disemo iz straha da se zarazimo. Prekinite vise sa pametovanjem i napravite vakcinu ili nas pustite na miru iznosenjem nedokazanih cinjenica.
  • Vlada

    13.10.2020 12:01
    Аgenda
    Gde su dokazi za to? Lep nacin da se ukine koriscenje gotivine i predje na virtuelni novac. Zivimo 1984 u novom vrlom svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija