VIDEO: Kina lansirala letelicu koja treba da donese kamenje sa Meseca

Kina je lansirala robotizovani svemirski brod čiji je cilj da donese na Zemlju kamenje sa Meseca, što je prva ovakva misija od sedamdesetih godina prošlog veka.
Raketa "Long March 5" lansirana je u 4:30 časova po lokalnom vremenu iz Svemirskog centra "Venčang", na južnom kineskom ostrvu Hajnan. Raketa je ponela svemirski brod "Chang'e 5".
 
Misija robotizovanog broda, koji je dobio ime po kineskoj boginji Meseca, je da pronađe i sakupi lunarni materijal koji će pomoći naučnicima da bolje shvate poreklo i nastanak Meseca.
 
Ovo će biti test sposobnosti Kine da uz pomoć daljinskih komandi sakupi uzorke iz svemira uoči kompleksnijih misija.
 
Ukoliko misija bude uspešna, Kina će postati tek treća zemlja koja je donela na Zemlju uzorke sa Meseca, posle SAD i Sovjetskog Saveza.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija