VIDEO: Naučnici uspešno klonirali ugroženu vrstu tvora uginulog pre tri decenije, dobio i ime

Naučnici u SAD uspešno su klonirali životinju koja je uginula pre 30 godina, američkog tvora, crnonogu feretku iz porodica lasica.
Životinja rođena 10. decembra klonirana je iz gena zamrznutih 1988. godine, a naučnici su tek sad objavili da je taj proces bio uspešan. Surogat majka klonirane životinje, koja je dobila ime Elizabet En, bila je domaća feretka, a rođena je u ustanovi za ovu ugroženu vrstu u Fort Kolinsu, u američkoj državi Kolorado.
 
Klonirana životinja identična je genetska kopija feretke koja se zvala Vilja, a njeni ostaci, nakon što je uginula 1988, zamrznuti su u ranim danima DNK tehnologije. Ova tehnologija daje nadu da će biti sačuvane ugrožene vrste, ali i da postoji mogućnost oživljavanja onih koje su izumrle.
 
Kada je Vilja uginula 1988. njeno tkivo poslato je u "zamrznuti zoo vrt" u San Dijego zoo global, u kojem se čuvaju zamrznuti ostaci više od 1.100 vrsta i podvrsta iz celog sveta.
 
- Biotehnologija i genetički podaci mogu da naprave razliku na tom polju, zajedno sa naporima za očuvanje vrsta - rekao je vodeći naučnik biotehnološke organizacije koja je obavila kloniranje "Rivajv end ristor" Ben Novak.
 
- Sa tehnikom kloniranja, u osnovi možemo da zamrznemo vreme i regenerišemo te ćelije. Još smo daleko od mogućnosti da životinjama promenimo gene kako bismo ih učinili otpornijim, ali će to biti moguće u budućnosti - rekao je Pit Gober iz američke agencije za očuvanje divljih životinja i riba.
 
 
"Rivajv end ristor" navode da imaju u planu da kloniraju i runastog mamuta, ali i neke vrste ptica, iako je njihovo kloniranje složenije nego kod sisara.
  • Baten

    21.02.2021 17:34
    Pih, ništa novo
    Eto i naša skupština ima više od 180 bezumnih klonova, koji kao papagaji ponavljaju reči av
  • Paleontolog

    21.02.2021 12:22
    Sledeci na redu za kloniranje su dinosaurusi :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija