Naučnici otvorili kod Moderne i podelili ga sa javnošću: Iza vakcine ne stoji ništa zloćudno

Dvoje naučnika sa Stenforda uspeli su da otvore kod Moderna vakcine protiv kovida i otkriju njen sadržaj.
Naučnici otvorili kod Moderne i podelili ga sa javnošću: Iza vakcine ne stoji ništa zloćudno
Foto: 021.rs
Rezultate svog rada načinili su dostupnim svima i postavili dokument od četiri stranice na GitHub, od čega su samo dve strane u stvari kod, prenosi Startit
 
Iako se tehnologija za mRNA vakcine razvija preko deset godina, sam princip je prost, na šta i ukazuje jednostavan kod od dva sintetička RNA niza, čime se samo potvrđuje da iza vakcina ove vrste ne stoji ništa zloćudno.
 
Kako prenosi Mashable, naučnici su iskoristili sitne ostatke iz već potrošenih doza vakcina kako bi sakupili dovoljno materijala za rad. Potom su upotrebili podatke iz brojnih tekućih istraživanja i istakli putativne gene koji su tokom 2021. godine počeli da se pojavljuju u većem broju, što u kontekstu svega ostalog što je poznato o drugim RNA i njihovim funkcijama, ukazuje na vakcinu.
 
Kako kažu, iako je ovo moguće uraditi i kasnije, za nauku i za druge istraživače je od velike koristi da što pre dobiju pristup ovim sekvencama, što je i razlog zašto su svoje rezultate javno obelodanili. Na primer, naučnici koji se bave sekvenciranjem gena i tokom istraživanja naiđu na nov kod, sada će lako moći da saznaju da nisu u pitanju štetni faktori.
 
Igrom slučaja, ovo nije prvi put da se kovid vakcina "hakuje". Decembra prošle godine, programer i osnivač PowerDNS-a učinio je isto sa Pfizer-ovom vakcinom i postavio rezultate na svom blogu. Istraživači sa Stenforda uporedili su svoje istraživanje sa njegovim rezultatom, što je po svoj prilici potvrdilo njihovu metodologiju.
  • Sumadinac

    31.03.2021 21:42
    Ccc
    Očekivati od Farmaco industrije da brine o zdravlju ljudi je isto kao kad bi od Vojne industrije očekivali zalaganje za mir u svetu
  • NS

    31.03.2021 16:08
    Da, bas treba verovati naucnicima sa Stenforda o bezbednosti americke vakcine. Kao da bi i smeli da objave bilo sta osim da je bezbedna. Cak i da je tacno to sto su objavili, da li smeju pod krivicnom i materijalnom odgovornoscu da potpisu da izmene rnk u vakcini nece izazvati mutacije u genomu coveka kroz par godina. Nisu potpuno bezbedne ni vakcine koje se proizvode po tradiocionalnoj metodi umrtvljivanja virusa jer i one znaju napraviti problem u organizmu. Svi smo mi ljudska bica, ali ogranizmi su nam razliciti
  • Vo imja

    31.03.2021 14:48
    Džaba, masa je mozgovno u 11.veku. Čudotvorne slike i kosti, sveta žlica (kašika je turska reč), popovi kao učitelji, obožavanje cara, paganski običaji, istrebljivanje na plemenskoj osnovi. I sad takvima objašnjavati m-RNK...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija