Rusija pravi svoju svemirsku stanicu

Ruska svemirska agencija rekla je da želi da uspostavi svoju svemirsku stanicu do 2025. jer Moskva želi da se povuče sa Međunarodne svemirske stanice (ISS).
Rusija pravi svoju svemirsku stanicu
Foto: Pixabay (ISS)
Šef Roscosmosa, Dmitrij Rogozin, objavio je kako je počela izgradnja prvog modula nove stanice, nakon što su zvaničnici upozorili da Rusija razmatra odlazak s ISS-a, jednog od retkih područja saradnje Moskve i zapadnih država.
 
Objava dolazi u vreme tenzija nastalih zbog optužbi o špijunaži, grupisanja sve većeg broja ruskih i zapadnih vojnika na ukrajinskim granicama, novih sankcija Vašingtona nad Moskvom i sve goreg zdravstvenog stanja Alekseja Navalnjog, glavnog kritičara predsednika Vladimira Putina.
 
"Radi se na prvom modulu nove ruske orbitalne stanice", saopštio je Rogozin. Rekao je da ruska korporacija "Energia" planira da modul bude spreman za lansiranje 2025. godine.
 
Pokrenut 1998, ISS je jedan od najambicioznijih projekata saradnje čovečanstva. U njemu učestvuju Rusija, SAD, Kanada, Japan i Evropska svemirska agencija.
 
Zamenik ruskog premijera Jurij Borisov nedavno je rekao kako Moskva razmatra napuštanje ISS-a od 2025. zbog zastarelosti stanice. Roscosmos je potom saopštio kako odluka o napuštanju stanice još nije doneta.
 
"Kad donesemo odluku, započećemo pregovore s našim partnerima o oblicima i uslovima saradnje nakon 2024. godine", navela je ruska agencija.
 
Rusi su prošle godine izgubili monopol na slanje astronauta na ISS s kosmodroma u kazahstanskom Bajkonuru nakon prve uspešne misije američke kompanije Space X.
 
Uprkos slavnoj istoriji istraživanja svemira, svemirski program te države se proteklih godina suočava s poteškoćama. Rogozin je najavljivao niz ambicioznih planova, ali se njegova agencija teško nosi sa sve većim rezovima, a analitičari tvrde da je Putin zainteresovaniji za vojnu tehnologiju nego za istraživanje svemira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija