Autonomna vozila na ulicama Britanije već ove godine

Autonomna vozila pojaviće se na britanskim ulicama kasnije ove godine, objavilo je britansko Ministarstvo saobraćaja.
Autonomna vozila na ulicama Britanije već ove godine
Foto: Pixabay
Takva vozila, koja mogu da raspoznaju okolinu u kojoj se nalaze i kreću se kroz nju uz vrlo malo ili bez ljudskog upravljanja, biće dopuštena na sporijim putevima i postizaće brzinu do 59 kilometara na sat, saopštilo je ministarstvo.
 
Ministarstvo ističe kako bi ta tehnologija mogla da poveća bezbednost u saobraćaju jer će biti manje ljudskih grešaka na koje otpada 85 odsto saobraćajnih udesa.
 
Tehnologija za autonomnu vožnju u automobilima, autobusima i vozilima za dostavu mogla bi da smanji i saobraćajne gužve jer će signalizacija i vozila uživo komunicirati, čime će saobraćaj brže teći te će se smanjiti emisije štetnih gasova, tvrde iz ministarstva.
 
"Ovo je ogroman korak za bezbedno korišćenje autonomnih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će buduća putovanja učiniti zelenijim, lakšim i pouzdanijim…", rekla je ministarka Rejčel  Maklean, a prenosi agencija dpa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).