FOTO: Džuno poslao fotografije Jupiterovog meseca

Svemirska letelica Džuno, u vlasništvu NASA-e, prikazala je prve fotografije najvećeg satelita Jupitera posle skoro dve decenije.
FOTO: Džuno poslao fotografije Jupiterovog meseca
Foto: Pixabay (ilustracija)
Džuno je zumirala kameru na ledeni Ganimed, prolazeći na 1.038 kilometara udaljenosti od najvećeg Jupiterovog satelita, preneo je AP.
 
Prethodni put svemirska letelica prišla je Ganimedu 2000. godine, kada je letelica Galileo prošla pored najvećeg prirodnog satelita u Sunčevom sistemu.
 
NASA je sada objavila prve dve fotografije sa letelice, označivši kratere Ganimeda i dugačke, uske crte koje su verovatno posledica tektonskih potresa.
 
 
Jedna fotografija pokazuje dalju stranu satelita, suprotnu od Sunca.
 
"Ovo je najbliže prilaženje bilo koje svemirske letelice najvećem satelitu", rekao je Džunov vodeći naučnik, Skot Bolton, sa Jugozapadnog istraživačkog instituta u San Antoniju.
 
 
Ganimed je jedan od 79 poznatih meseca koji kruže oko Jupitera.
 
Italijanski astronom Galileo Galilej je otkrio Ganimed 1610. godine, kao i još tri meseca.
 
Lansiran pre deceniju, Džuno kruži oko Jupitera pet godina.
  • Ljubiša Trolović

    16.06.2021 11:33
    Srbi ne veruju ni u virus korone dok ne umru, a ne tamo u neki Jupiter! Za nas najmudrije na svetu sve je prevara i zavera protiv Srbstva i ćirilice. NATO, 5G, 6G, vakcinacija, menjanje gaća svaki dan i pranje zuba, sve je to deo zavere da se zatre nemanjićko i mladićko u nama.
  • Jacob Ludwig Grimm

    09.06.2021 18:14
    Fantastićno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).