VIDEO: Revolt zbog video-igrice u kojoj igrači Hitlera mogu da pošalju u raj ili pakao

Igrica za mobilne telefone koja omogućava korisnicima da osude poznate istorijske ličnosti izazvala je veliko nezadovoljstvo među jevrejskim organizacijama u Australiji.
Revolt je nastao posebno zbog činjenice da se u njoj nalazi lik Adolfa Hitlera, kog igrači mogu "da pošalju u raj ili pakao". Takođe, prikazane su i mnoge uznemirujuće scene iz istorije. Jedna prikazuje nacističkog vođu ispred zatvorenika u koncentracionom logoru.
 
"Zatvorio i ubio milione ljudi u koncentracionim logorima", navodi se ispode jedne sličice, dok je na drugoj prikazana beba plave kose i očiju, koje on drži u vazduhu.
 
Dvir Abramovič, predsednik Komisije za borbu protiv kleveta, poziva da igrica bude uklonjena odmah.
 
"Verovao sam da zloupotreba Holokausta ne može da postane vulgarnija, ali ova odvratna igra je dokazala da smo dotakli novo dno. Nema ničega smešnog i zapanjujućeg oko čudovišta kakvo je Hitler, koji je odgovoran za ubistvo šest miliona Jevreja, uključujući 1,5 miliona dece", navodi on za "Dejli mejl Australija", a prenosi Euronews Srbija.
 
Kako piše nemački RTL, jevrejske grupe su podnele zahtev "Eplu" i "Guglu" da ova igrica odmah bude zabranjena u njihovim "prodavnicama".
 
Kako se navodi, reč je o igrici koja je popularnog žanra za opuštanje, a radi se o tome da igrač zapravo predstavlja Boga, odnosno visoki moralni autoritet, i odlučuje da li će neko da bude kažnjen uz večnu osudu za svoje akcije ili nagrađen zbog dobrog ponašanja odlaskom u raj. 
 
 
Osim Hitlera, u igrici se mogu naći ličnosti poput Kleopatre, Julija Cezara i Staljina. 
 
Igricu "Judgment Day - Angel of God - Heaven or Hell?" razvila je kompanija "Matchingham Games" i skinuta je više od milion puta. 
 
Izdavač igrice najavio je, posle snažne reakcije javnosti, da će Hitler biti uklonjen iz ove video-igre.
 
Igrica u "Google Play" prodavnici i dalje postoji, međutim, na promo slikama nije moguće prepoznati neku istorijsku ličnost.
 
  • ERTQ

    18.07.2021 10:57
    Sto nije bilo revolta i negodovanja jevrejske zajednice za stanje u Palestini. Licemeri
  • Zvoncica

    18.07.2021 07:45
    ...
    Sve se banalizuje, to je globalni trend. Kao i igrice u kojima mucite ili ubijate junake, meni je nekako neprijatno igrati tako nesto "igrati se sa ljudskim zivotom", nasoj deci nije, tako se unistava empatija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Mask tužio Open AI i Sema Altmana

Ilon Mask tužio je kompaniju OpenAI i njenog izvršnog direktora Sema Altmana, tvrdeći da su napustili prvobitnu misiju startapa da razviju veštačku inteligenciju za dobrobit ljudi, a ne za profit.