Promenjena pravila: Bezos i Brenson nisu astronauti

Snovi milijardera Ričarda Brensona i Džefa Bezosa o tome da postanu astronauti raspršeni su, jer je Federalna administracija za avijaciju pooštrila definciju tog pojma.
Promenjena pravila: Bezos i Brenson nisu astronauti
Foto: Pixabay
Astronauti moraju da budu deo posade i daju naučni doprinos i doprinos u pogledu bezbednosti svemirskih letova, navodi se, između ostalog, u novim pravilima američke Federalne administracije za avijaciju (FAA).
 
Ovo su prve promene koje su uvedene u definiciju pojma astronaut od kada je FAA uvela definiciju 2004. godine.
 
Zbog novih pravila Džef Bezos i Ričard Brenson ne mogu biti nazvani astronautima iako su ispunili uslov da odlete na visinu od 80 kilometara.
 
Uveden je pojam komercijalnog astronauta, koji podrazumeva ispunjavanje samo visinskog uslova, što su oba milijardera postigla.
 
Izmene su donete u utorak – isti dan kada je najbogatiji čovek sveta Džef Bezos odleteo do ivice svemira. Devet dana pre njega, britanski milijarder Ričard Brenson izveo je isti podvig.
 
Kao komercijalni astronauti, Bezos i Brenson ne mogu da dobiju zvanične oznake od FAA. Oznake za astronaute, koje su im okačene na skafandere posle letova, napravile su njihove kompanije i nisu zvanične.
  • sandu

    26.07.2021 11:52
    E, jbg, sad moram da otkazem let...
  • Boki

    24.07.2021 23:51
    Astronauti
    Ne moze privatnik da leti u kosmos, jos uvek nije smisljen porez.
  • Igor

    24.07.2021 23:47
    Znaci nisu astronauti, ali ostaju milijarderi koji pi....aju po sirotinji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija