Kineski naučnici kreirali najotpornije staklo na svetu, može da ogrebe i dijamant

Naučnici iz Kine razvili su najjače i najotpornije staklo na svetu koje lako može da ogrebe čak i dijamant.
Kineski naučnici kreirali najotpornije staklo na svetu, može da ogrebe i dijamant
Foto: Pixabay
Istraživanje koje je sproveo tim sa Univerziteta Janšan u Kini otkrilo je da bi nova materija nazvana AM-III mogla da bude izuzetno korisna za mašinsku i električnu upotrebu zbog svoje visoke rezistencije i specifičnog svojstva poluprovodnika, piše Euronews Srbija.
 
Poluprovodnik je materijal koji ima neka svojstva provodnika i izolatora, a u zavisnosti od uslova u kojima se nalazi, mogu preovladati svojstva provodnika, odnosno izolatora.
 
Studija objavljena u časopisu "National Science Review" otkriva da novo staklo trpi pritisak od 113 gigapaskala, dok prirodni dijamanti na istom testiranju mogu da dostignu rezultat između 50 i 70 jedinica, prenosi Independent.
 
Kako se u studiji dodaje, ovo staklo ima svojstva apsorpcije energije, slična poluprovodnicima koji se obično koriste u solarnim ćelijama, tačnije uređajima koji pretvaraju sunčevu energiju direktno u električnu.
 
Kako su naučnici uspeli da naprave ovo staklo?
 
Koristeći fulerene, alotropske modifikacije ugljenika, istraživači su proizveli različite vrste staklenih materijala sa drugačijom strukturom molekula i atoma među kojima je AM-III bio najsnažniji.
 
Da bi postigli odgovarajući redosled molekula, potrebno je bilo da se fulerene smrve i mešaju zajedno, postepeno povećavajući temperaturu i pritisak od oko 1.200 Celzijusa i 25 gigapaskala u eksperimentalnoj komori.
 
Među testiranim materijama staklo AM-III je imalo najduži red molekula i atoma, a dodatno produžavanje bi moglo da utiče na svojstvo poluprovodnika u materiji, navode autori studije.
 
"Pojava ove vrste tvrdog, jakog, amorfnog materijala koji može da funkcioniše kao poluprovodnik nudi odlične mogućnosti za najzahtevnije praktične primene", zaključili su istraživači u studiji.
  • Steva

    11.08.2021 21:45
    neka ućiti Wuhan
    Tako kinezi pronađite nešto korisno za čovečanstvo i manite se više molekularne biologije i testiranja po celom svetu,pa posle nisam ja majke mi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).