Naučnici veruju da su otkrili najsevernije ostrvo na svetu

Grupa naučnika veruje da je pukom srećom otkrila najsevernije ostrvo na svetu, nadomak obale Grenlanda.
Naučnici veruju da su otkrili najsevernije ostrvo na svetu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naučnici su u julu odleteli na ostrvo da prikupe uzorke verujući da je ono poznato još od 1978. godine, ali kada su proverili svoj položaj ustanovili su da se nalaze 800 metara severnije nego što se mislilo.
 
Oni tvrde da je ostrvce dimenzija 60 x 30 metara najbliža kopnena tačka Severnom polu.
 
- Ostrvo je otkriveno tokom dansko-švajcarske istraživačke ekspedicije kojom sam ja koordinirao - rekao je za BBC vođa naučnog tima Morten Raš sa Arktičke stanice na Grenlandu, profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu.
 
Grenland je ogromna autonomna arktička teritorija koja pripada Danskoj.
 
Poslednjih godina nekoliko puta je dospeo na naslovne strane jer je bivši američki predsednik Donald Tramp 2019. godine predložio da SAD kupe tu teritoriju. Danska je odmah odbacila tu ideju kao "apsurdnu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija