VIDEO: "SpaceX" raketa na svemirsku stanicu ponela avokado, mrave, sladoled, robotsku ruku...

"SpaceX" isporuka u kojoj su između ostalog mravi, avokado, sladoled i robotska ruka veličine čoveka, lansirana je danas prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).
Isporuka koja treba da stigne u ponedeljak je 23. po redu koju američka komercijalna svemirska kompanija "SpaceX" Ilona Maska obavlja za NASA nešto manje od jedne decenije, prenosi AP.
 
Raketa Falkon je jutros lansirana iz NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi kako bi podigla kapsulu Dragon koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata, kao i svežu hranu, uključujući avokado, limun, pa čak i sladoled za sedam astronauta svemirske stanice.
 
Izviđači su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu šalju seme male cvetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima. Takođe, uzorci betona, solarnih ćelija i drugih materijala biće podvrgnuti bestežinskom stanju.
 
 
Letelica nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske kompanije koja će pokušati da spaja predmete u orbiti i obavlja druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti, a prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice.
 
Današnje lansiranje je drugi pokušaj slanja letelice "SpaceX" sa ovim teretom, nakon što je jučerašnji pokušaj sprečilo olujno vreme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija