VIDEO: Ilon Mask poslao u svemir letelicu sa prvom potpuno civilnom posadom

Raketni brod SpaceX uzleteo je u sredu sa Floride sa prvom potpuno civilnom posadom koja je ikada lansirana na let prema Zemljinoj orbiti.
Let SpaceX iz svemirskog centra Kenedi na rtu Kanavera unajmio je američki milijarder Džered Ajzakmen, 38-godišnji osnivač i glavni direktor kompanije za finansijske usluge "Shift4 Payment", ujedno i iskusan pilot.
 
Uz njega, u letelici su još tri osobe, a ovaj kvartet amaterskih svemirskih putnika mesecima se pripremao za let.
 
Očekuje se da će let, prva misija s posadom koja je krenula u orbitu bez profesionalnih astronauta za vreme vožnje, trajati oko tri dana od lansiranja do povratka, rekli su zvaničnici misije.
 
Ovo je debitantski let novog orbitalnog turističkog poslovanja vlasnika SpaceX Ilona Maska i korak ispred konkurenata koji su takođe nudili vožnju raketnim brodovima kupcima koji su spremni da plate omanje bogatstvo za let u svemir.
 
Nije zvanično objavljeno koliko je Ajzakmen platio Masku ovaj let u svemir, ali časopis Time procenio je cenu ulaznice za sva četiri mesta na 200 miliona dolara.
 
  • Nedjo

    17.09.2021 11:48
    Flat
    Gluposti.Kakav bre let u svemir.nikad covjek nije bio na mjesecu ni u kosmosu
  • Goran

    17.09.2021 10:37
    Silno me podseca na Jamesa Bonda 007-Moonraker Operacija svemir! Mnoge stvari iz tih 007 filmova poput satova sa ekranom od tecnih kristala, automobila na daljinski, mobilnih telefona sa ekranima, Space shuutle-a, sad evo i privatnih firmi za let u svemir su se ostvarile. Neke od tih stavri danasnjie predvidjene su i izumljene jos pre 40-50 godina. Sta ce biti sledece?!
  • pera

    16.09.2021 12:59
    ma sta znaju ti glupi ameri sta je zastava, dok smo mi imali zastavu oni su jeli rukama, ajd mozda su napravili ove telefone i kojputere sa kojih srbujem i jako sam pametan jer bas lepo pisem za sendvaju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija