Da li vas neko zaista može špijunirati kroz veb kameru?

Web kamere i telefonske kamere mogu biti hakovane, dajući hakerima potpunu kontrolu nad njihovim funkcionisanjem.
Da li vas neko zaista može špijunirati kroz veb kameru?
Foto: Pixabay
Kao rezultat toga, hakeri mogu da koriste kameru uređaja i za špijuniranje pojedinaca i za traženje ličnih podataka. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti da sprečite ili identifikujete ovu vrstu aktivnosti na vašem telefonu ili računaru.
Šta haker može da uradi sa kamerom vašeg uređaja?
Ako haker dobije pristup vašem uređaju, može da koristi kameru za širok spektar stvari, uglavnom da gleda kroz nju, snima fotografije ili vas čak i prisluškuje pomoću ugrađenog mikrofona. Dobra vest (ako se to može reći) je da savremeni uređaji imaju indikatorsko svetlo ili neki vid obaveštenja kada je kamera aktivna, piše Telegraf.
 
Ukoliko vidite notifikaciju ili lampicu da se pojavljuje nasumično, a znate da ni jedna od vaših aplikacija trenutno ne koristi kameru, možda imate problem.
 
Zatim, haker će verovatno tražiti određene informacije poput lozinki ili važnih informacija koje ste sačuvali na telefonu ili računaru, a ne da vas jednostavno špijunira. Zapravo, u većini slučajeva, hakeri ne ciljaju pojedince, već traže sigurnosne kamere koje imaju velika preduzeća kako bi na osnovu snimaka došli do ovih podataka.
 
Ipak, i pojedinci su nekad na meti hakera. Naravno, postoje neke prakse koje vas mogu zaštititi od toga ili vam barem pomoći da identifikujete problem.
 
Kako sprečiti da vaš uređaj postane špijunska kamera
 
Ukoliko ste zabrinuti zbog toga kako vaša web kamera može da utiče na vašu privatnost, možete preduzeti nekoliko jednostavnih koraka koji će otežati potencijalnim hakerima da koriste vašu kameru.
 
Postoje mali komadi plastike koji se koriste da se kamera "zatvori". Ovi "poklopci" mogu se naći u većini prodavnica elektronike ili na internetu.
 
Ili možete zalepiti lepljivu traku preko kamere. Međutim, iako neće moći da vide, hakeri će i dalje moći da vas prisluškuju preko mikrofona.
 
Isključivanje laptopa ili telefona dok se ne koriste jedan je od korisnijih saveta. Međutim, ako su u takozvanoj hibernaciji i dalje mogu biti ranjivi.
 
Bezbednosne strategije takođe mogu da spreče ili identifikuju hakove kamere
 
Najbolje prakse za sajber bezbednost pomoći će vam da osigurate da haker ne koristi vašu kameru. Od suštinskog je značaja da znate kako da identifikujete da li je vaš računar zaražen.
 
Kao što smo rekli, ako lampica vaše web kamere treperi nasumično, to bi mogao da bude znak da joj pristupa haker ili zlonamerni softver.
 
Ako primetite da se ovo dešava, proverite dozvole za kameru na uređaju da vidite koje aplikacije i usluge ga koriste na sledeći način:
 
Windows: Start > Settings > Privacy & security > Camera.
 
Mac: System Preferences > Security & Privacy > Camera.
 
Android: Settings > Privacy > Permission manager > Camera.
 
iOS: Settings > Privacy > Camera.
 
Nadgledanje vašeg telefona ili računara u potrazi za neobičnim datotekama, čudnom mrežnom aktivnošću i nepoznatim aplikacijama takođe vam može pomoći da uočite posledice malvera.
 
Ako se čini da vaš sistem ima virus koji vaš antivirusni program ne može da uhvati, možete da odnesete računar u pouzdanu prodavnicu za popravke ili stručnjaka za sajber bezbednost radi detaljnijeg pregleda.
  • Miloš iz Zemuna

    19.12.2021 19:41
    zaštita
    Ili isključiš iz struje ili staviš tange preko.
  • Milan

    19.12.2021 10:25
    Ugasis PC
    Ugasis PC, pa nek onda hakuje :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija