VIDEO: Odloženo lansiranje svemirskog teleskopa

Lansiranje NASA svemirskog teleskopa "Džejms Veb", dizajniranog da zaviri u svemir dalje nego ikad, odloženo je najranije do 25. decembra zbog lošeg vremena na severoistočnoj obali Južne Amerike.
VIDEO: Odloženo lansiranje svemirskog teleskopa
Foto: Pixabay
Kašnjenje lansiranja od 24 sata u svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani usledilo je nakon dvodnevnog odlaganja zbog poteškoća uzrokovanim u električnoj komunikaciji između lansirnog vozila i njegovog tereta, navodi NASA.
Inkapsulacija snažnog infracrvenog teleskopa u teretni prostor rakete Ariane 5 završeno je 17. decembra.
Raketa je sada spremna za lansiranje u subotu između 12:20 i 12:53 po GMT.
 
Ako sve prođe po planu, instrument vredan devet milijardi dolara biće pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.
 
Teleskopu će nakon toga biti potrebno mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, udaljenoj otprilike četiri razdaljine između Zemlje i Meseca.
 
Od teleskopa, koji nosi ime po NASA čelniku iz 1960-ih, očekuje se revolucionarno astronomsko razumevanje svemira i našeg mesta u njemu.
 
"Džejms Veb" će uglavnom posmatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da gleda kroz oblake gasa i prašine gde se rađaju zvezde.
 
  • 021-120

    25.12.2021 06:43
    Baš im se ne da sa vremenom.
    Ovo je već treći ili četvrti put da pomeraju lansiranje. Šteta! Nadam se da će, kad raketa najzad poleti na svoj put, ovaj teleskop iz prve raditi kako je planirano. Uz toliko veću rezoluciju od Habla (čije se okolnosti tokom puštanja u rad valjda neće ponoviti), kakve li će nam nove svetove otkriti? Kakve li će tajne odgonetnuti i divne prizore univerzuma snimiti? Što je najbitnije, koliko li će samo pitanja naučnika, pomoću njegovih snimaka, najzad dobiti odgovor? A koliko li će tek novih pitanja zbog njega biti postavljeno? Nadam se da će imati besprekorno lansiranje, siguran put do krajnje pozicije, glatko aktiviranje i mnogo godina besprekornog funkcionisanja. Da će, kao i njegov prethodnik, postati sinonim za vrhunsko dostignuće tehnologije i pokrenuti novu eru u ljudskom izučavanja svemira!
  • InInsider

    22.12.2021 08:24
    SpaceX?
    Trebali su da angazuju SpaceX da to odradi kada je u pitanju tako vredan teret.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija