VIDEO: Solarna oluja oštetila 40 Starlink satelita, spuštaju se ka Zemlji

Flota mikrosatelita Starlink, u vlasništvu "SpaceX", spušta se iz orbite u atmosferu nakon što je pogođena solarnom olujom, saopštila je američka kompanija.
Oko 40 od 49 malih satelita lansiranih prošle nedelje ili je već ponovo ušlo u atmosferu i izgorelo, ili su na korak da to učine, saopštio je SpaceX" u izveštaju u utorak uveče, prenosi AP.
Kompanija, čiji je vlasnik Ilon Mask, navela je da su sateliti lansirani u četvrtak bili značajno pogođeni u petak geomagnetnom olujom, a da preliminarne analize pokazuju da je povećan otpor na malim visinama sprečio satelite da započnu ulazak u orbitu, i da će do 40 satelita ponovo ući ili je već ušlo u Zemljinu atmosferu.
Prema navodima "SpaceX", nema opasnosti od ovih satelita koji padaju, ni u orbiti, ni na zemlji, a svaki satelit teži manje od 260 kilograma.
 
Ta kompanija je saopštila da namerno pušta "Starlink" satelite u nisku orbitu tako da mogu brzo ponovo da uđu u atmosferu u slučaju kvara, odmah nakon lansiranja i da tako ne predstavljaju opasnost za druge letelice.
 
"SpaceX" i dalje ima blizu 2.000 "Starlink" satelita koji kruže oko Zemlje i pružaju internet usluge udaljenim delovima sveta, navodi AP.
 
  • Ajde

    12.02.2022 13:59
    Fala bogu, zasto nam zakljnjate Sunce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija