Na Marsu visoki tonovi brži od dubokih

Ljudski razgovor na Marsu zvučao bi veoma čudno jer viši tonovi putuju brže od dubokih, navode naučnici nakon što su izvršena merenja brzine zvuka na Crvenoj planeti.
Na Marsu visoki tonovi brži od dubokih
Foto: Pixabay
Naučnici iz instituta "Los Alamos" predstavili su na Konferenciji o lunarnoj i planetarnoj nauci nova otkrića koja govore o temperaturnim fluktuacijama na površini Marsa, koje su usko povezane sa brzinom zvuka.
Naime, brzina zvuka nije univerzalna konstanta. Ona je promenjive prirode i zavisi od gustine i temperature sredine kroz koju putuje.
Mars ima mnogo ređu atmosferu od Zemlje, što znači da na Crvenoj planeti zvuk putuje drugačijom brzinom.
 
Čitav proces dodatno komplikuje atmosfera neposredno iznad površine, jer tokom dana, zbog zagrevanja, nastaju strujanja koja stvaraju snažnu turbulenciju.
 
Rezultati testova koje je uradio NASA-in rover pokazuju da brzina zvuka blizu površine Marsa iznosi, otprilike, 240 metara u sekundi.
 
Zbog jedinstvenih svojstava molekula ugljen-dioksida pri niskom pritisku, Mars je jedina planeta u Sunčevom sistemu u čijoj atmosferi dolazi do promene brzine zvuka tačno u sredini zvučnog pojasa, navode naučnici.
 
Na frekvencijama iznad 240 herca vibracioni modovi molekula ugljen-dioksida nemaju dovoljno vremena da se opuste ili vrate u prvobitno stanje, pa na Marsu zvuk putuje više od 10 metara u sekundi brže na višim frekvencijama nego na niskim.
 
Zbog toga se na Marsu događa nešto čudno - viši tonovi pre stižu do slušaoca od onih dubokih, navodi portal "Science alert".
 
S obzirom na to da će astronauti koji jednog dana stignu na Mars nositi svemirska odela sa komunikacionom opremom i živeti u posebnim modulima, to ne bi trebalo da im predstavlja problem.
 
Međutim, otkriće u vezi sa specifičnošću zvuka na Marsu moglo bi biti zanimljiv koncept za pisce naučne fantastike, koji bi u svoja dela sada mogli da uvrste i čudne forme komunikacije na Crvenoj planeti.

Teme

Mars
  • Mh

    28.03.2022 23:27
    @Hm
    Da su ljudi rešavali samo direktne probleme, ti bi sada gledao volu u dupe i orao njivu a ne bi imao internet da na njemu prolivaš "mudrosti".
  • Hm

    27.03.2022 14:04
    Hm
    Hajde resavajte osnovne stvari na Zemlji! Glad, rak, neizlečive bolesti. Zab..e me za zvuk na Marsu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija