Otkrivena do sada najudaljenija zvezda

Svemirski teleskop Habl zavirio je u zoru kosmičkog doba i otkrio svetlost zvezde koja je postojala unutar prvih milijardu godina nakon Velikog praska.
Otkrivena do sada najudaljenija zvezda
Foto: Pixabay
U pitanju je novi rekord, objavili su astronomi. 
Novootkrivena zvezda, nazvana Earendel, toliko je daleko da je njenoj svetlosti trebalo 12,9 milijardi godina da stigne do Zemlje iz vremena kad je svemir bio sedam odsto njegove sadašnje starosti.
"U početku gotovo da nismo verovali, bila je mnogo dalje od prethodno najudaljenije", rekao je astronom Brajan Velč sa univerziteta "Džon Hopkins" u Baltimoru, glavni autor rada u časopisu "Nature" koji opisuje otkriće. 
 
Prethodni rekorder otkriven je 2018, kada je svemir bio star četiri milijarde godina.
 
Budući da se svemir širi, u trenutku kada svetlost udaljenih zvezda stigne do nas, rastegnut je na duže, crvenije talasne dužine, što je fenomen koji se naziva "crveni pomak". Earendelovo svetlo dolazi iz ere zvane crveni pomak 6.2.
 
"Obično na tim udaljenostima cele galaksije izgledaju kao male mrlje, a svetlost miliona zvezda stapa se", rekao je Velč.
 
 
Galaksija u kojoj se nalazi zvezda prirodno je povećana i izobličena efektom tzv. gravitacionog sočiva, grupom galaksija koje se nalaze između udaljenog svetlosnog izvora i posmatrača i svojim gravitacionim poljem savijaju svetlost stvarajući slike poput, na primer, prstena.
 
Kosmičko sočivo u ovom slučaju je ogromna grupa galaksija poznata kao WHL0137-08, koja, zahvaljujući retkom poravnanju, pruža maksimalno povećanje i osvetljenje. 
 
"Galaksija u kojoj se nalazi ova zvezda povećana je i izobličena gravitacionim sočivima u dugi polumesec koji smo nazvali Luk izlaska sunca", rekao je Velč.
 
Nakon što je detaljno proučio galaksiju, Velč je otkrio da je jedna karakteristika zapravo znatno uvećana zvezda koju je nazvao Earendel, što na staroengleskom znači "jutarnja zvezda". Earendel je postojao tako davno da možda nije imao iste sirovine kao zvezde koje postoje danas, dodao je Velč.
 
"Kao da čitamo stvarno zanimljivu knjigu, ali počeli smo s drugim poglavljem, a sada ćemo imati priliku da vidimo kako je sve počelo", rekao je.
 
Astronomi nameravaju da posmatraju zvezdu pomoću svemirskog teleskopa Džejms Veb, Hablovog naslednika, koji je vrlo osetljiv na infracrveno svetlo najstarijih nebeskih tela, kako bi potvrdili Earendelovu starost, masu i prečnik. Naučnici kažu da je, ako se potvrdi da je Earendel jedna zvezda, njegova masa najmanje 50 puta veća od Sunca i više miliona puta sjajnija.
 
Pretpostavlja se da su primordijalne zvezde sastavljene isključivo od elemenata stvorenih nakon Velikog praska: vodonika, helijum i litijuma u tragovima, pa bi trebalo da budu teže od zvezda koje postoje danas. Ostaje da se vidi pripada li Earendel tim zvezdama "Populacije III", ali iako je verovatnoća mala, primamljiva je, rekao je Velč.
 
Očekuje se da će Veb, koji bi trebalo da proradi onlajn ovog leta, srušiti Hablove rekorde i zaviriti još dablje u prošlost. Naučnici očekuju da će Earendel ostati uvećan godinama i dalje će se proučavati pomoću NASA-inog svemirskog teleskopa Veb.
  • Sova

    04.04.2022 09:37
    Da li postoji ijedno dokazano objašnjenje razumljivo ljudima i van naučng miljea, šta je postojalo pre svemira, u čemu i od čega je nastao i u kom se prostoru on širi, jer za širenje je potreban neku prostor.
    Ili je to toliko sve apstraktno, da prevazilazi logično naučno objašnjenje i zadire u neke druge oblasti, takođe apstraktne.
  • Dragan

    03.04.2022 18:42
    Metrologija
    Kao da nedostaje podatak u članku. Koliko je udaljena zvezda? I, sa kolikom tačnošću, "plus-minus"?
  • Avion od papira

    03.04.2022 10:08
    Zaista neverovatno! Ne mogu da zamislim da je nešto 50 puta veće od Sunca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija