Na Neptunu zabeležene čudne temperature, naučnici ne znaju o čemu je reč

Nije potrebno gledati daleko u svemi kako bi se otkrilo nešto neočekivano.

To se nedavno dogodilo sa Neptunom gde su temperature, kako piše Index.hr, prilično podivljale, odnosno ne ponašaju se u skladu sa očekivanjima naučnika. 

Međunarodni tim astronoma je 17 godina s više teleskopa, uključujući ESO-ov Vrlo veliki teleskop (VLT), pratio atmosferske temperature na Neptunu i uočio neočekivani pad globalnih temperatura, nakon čega je usledilo dramatično zatopljenje na njegovom južnom polu.
 
"Nismo ovo očekivali. Posmatrali smo Neptun tokom njegovog ranog južnog leta, očekivali smo da će temperature polako da rastu, a ne da će da opadnu", rekao je planetarni naučnik Majkl Roman sa Univerziteta u Lesteru. 
Godišnje doba traje 40 godina
 
Neptun, poput Zemlje, ima svoja godišnja doba. Međutim, jedno godišnje doba na Neptunu traje oko 40 godina. Ova planeta nalazi se dosta daleko od naše zvezde, te joj je potrebno 165 godina da napravi puni krug oko Sunca. Na Neptunovoj južnoj hemisferi leto je počelo još 2005. godine, a astronomi su pratili na koji se način menjaju temperature nakon južnog letnjeg solsticija.
 
Pregledali su gotovo 100 termalnih infracrvenih snimaka Neptuna kako bi dobili što bolji uvid u temperaturne trendove na najudaljenijoj planeti u našem Sunčevom sistemu, piše ESO.
 
Podaci su pokazali da se, uprkos početku južnog leta, većina planeta i dalje postupno hladila tokom zadnjih 20 godina. Globalna prosečna temperatura pala je između 2003. i 2018. godine za osam stepeni Celzijusa.
 
Astronome je nakon toga iznenadilo dramatično zagrevanje južnog pola, do kojeg je došlo u poslednje dve godine, kada su temperature naglo porasle za 11°C. Iako naučnici znaju da na Neptunu postoji topli polarni vrtlog, nisu do sada videli tako brzo zagrevanje atmosfere.
 
"Radi se o podacima za manje od polovine sezone, tako da niko nije očekivao ovako velike i brze promene", kazao je planetarni naučnik Glen Orton sa instituta Jet Propulsion Laboratory.
 
Astronomi za sada ne znaju šta tačno prouzrokuje ovako čudne temperaturne varijacije, a neke od mogućnosti su hemijska promena u stratosferi, slučajni vremenski događaj ili solarni ciklus.
  • Venerijanac

    13.04.2022 14:00
    i kod nas u parlamentu
    se vodila debata:
    Zaključak je da je to pre zbog vobliranja kraka Magelanovog oblaka, nego zbog folsilnih goriva.
    Ta goriva su samo fol silna.
    Zato smo ih i napustili.
    Pratimo dalje.
    Pozdrav Zemljanincima.

  • žitelj Merkura

    12.04.2022 12:48
    Verovatno imaju previše vozila na fosilna goriva, pa kao i mi, muku muče sa globalnim zagrevanjem. Ali čim pređu na automobile na baterije, sve će biti mnogo bolje, samo bez panike...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija