Apple omogućio samouslužnu popravku mobilnih telefona i prodavnicu za delove

Kompanija Apple otvorila je svoju internet prodavnicu za delove i samouslužnu popravku mobilnih telefona.
Apple omogućio samouslužnu popravku mobilnih telefona i prodavnicu za delove
Foto: Pixabay
To je učinjeno pošto je pokret "Right to repair" izvršio pritisak na američke regulatore da potrošačima omoguće veću kontrolu nad kupljenim proizvodima.
Iz kompanije navode da će podržati oko 200 delova i alata za popravku, a neki od najbitnijih su zamena ekrana, baterije i kamere, prenosi portal nova.rs.
U programu za sada postoji ograničenje oko uređaja koji se mogu popravljati kod kuće. U saopštenju piše da podrška stiže za iPhone 12, iPhone 13 i iPhone SE treće generacije, kao i za sve uređaje koji u budućnosti budu predstavljeni. Delovi i cene delova su identični onima koji se mogu naći u ovlašćenim Epl servisima.
 
Novi samouslužni servis je bio najavljen još u decembru, a kasnije ove godine programu će se pridružiti delovi i alati za popravku Mac računara. Program je za sada dostupan samo u Sjedinjenim Američki Državama, ali se planira širenje i na ostale delove sveta, počevši od Evrope. Korisnici će imati i mogućnost iznajmljivanja alata za popravku po ceni od 49 dolara uz besplatnu dostavu.
 
Ipak, Apple upozorava da je "poseta sertifikovanom Apple servisu najsigurniji i najpouzdaniji način za popravku".
 
Zagovornici prava na popravku su godinama unazad zahtevali od kompanija da obezbede širi pristup delovima za popravku i priručnicima, kako kupci ne bi bili usmereni samo na ovlašćene servise.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).