Prva fotografija velike crne rupe u našoj galaksiji

Grupa naučnika je uz pomoć osam radio teleskopa širom sveta, pod nazivom "Event Horizon Telescope", objavila prvu fotografiju supermasivne crne rupe koja se nalazi u centru naše galaksije Mlečni put.
Fotografija je objavljena na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi agencija AP.
Crna rupa u centru naše galaksije je četiri miliona puta veća od mase našeg Sunca, a udaljena je oko 26.000 svetlosnih godina.
Kako navodi američka agencija, ista saradnja je zaslužna za stvaranje prve fotografije crne rupe, koja je objavljena 2019. godine.
 
Crne rupe je izuzetno teško uhvatiti jer su bukvalno nevidljive zbog činjenice da je njihova gravitacija tolika da ni svetlost ne može da "pobegne" iz njih.
  • Don't worry,be happy

    13.05.2022 10:47
    "Crna rupa u centru naše galaksije"
    Ako je tako, ne može naša galaksija ostati pošteđena, jer po naučnoj definiciji - crna rupa "guta" sve. Progutaće i nas kad-tad. Što pre to bolje, zas..li smo debelo, globalno, niko to ne može ispraviti, ljudska rasa je sama sebi neprijatelj, kao i svim ostalim oblicima života na planeti Zemlji.
    A mi se "žderemo" zbog poskupljenja struje i svega ostalog, zbog kriminogene vlasti, zbog... nema kraja nabrajanju.
    Zato, dok smo još ovde - don't worry, be happy :)))
  • treća smena

    13.05.2022 00:56
    Ovo su stvarni problemi čovečanstva
  • micko

    12.05.2022 21:51
    Jel se to Srbija nazire na horizontu singulariteta crne roše??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija