Gradnja brane u Kini: Umesto radnika roboti i 3D štampači

Hidroelektranu visoku 180 metara na Tibetanskoj visoravni gradiće roboti, a materijal će se praviti pomoću 3D štampača.
Kineski naučnici gradilište pretvaraju u najveći 3D štampač na svetu, a očekuje se da projekat bude završen 2024. godine.
Bageri, kamioni, buldožeri, mašine za asfaltiranje biće bez vozača i u potpunosti će ih kontrolisati veštačka inteligencija, prenosi South China Morning Post. Gradiće se, odnosno štampati, deo po deo.
Brana Jangku će moći da šalje oko pet milijardi kilovat-sati električne energije godišnje iz gornjeg toka Žute reke u Henan. 
 
"Posle više godina razvoja i testiranja, 3D tehnologija za izgradnju velike infrastrukture spremna je za masovnu primenu. To će osloboditi ljude teškog, monotonog i opasnog posla", naveo je vodeći naučnik projekta Liu Tianiun u naučnom radu za Tsinghua University Journal.
 
Tim ističe da veštačka inteligencija neće praviti ljudske greške. Liu tvrdi da su vozači kamiona često dostavljali materijal na pogrešne lokacije, dok su udarci i jake vibracije sprečavale vozače da postave stazu potpuno ravno. Većina radnika nije mogla tačno da pročita tehnička uputstva.
 
"Veštačka inteligencija opremljena znanjem i informacijama predstavlja novi alat koji će olikovati našu budućnost", rekao je Liu.
 
Tim napominje da se ova tehnologija može koristiti iu drugim infrastrukturnim projektima, na primer u izgradnji aerodroma i puteva.
 
"3D tehnologija ima svoje granice, ali će u budućnosti naći više primena. Ne može da štampa strukturu koja se sastoji od različitih materijala, na primer od armiranog betona koji se sastoji od čelika i cementa. Ali armija građevinskih robota može da pomogne u naglom padu broja radnika koji uzrokuje pad nataliteta", objanio je Lui.

Teme

kina
  • Mile

    18.05.2022 07:02
    Joj da je to nama pa da izgradimo taj kanal do Grcke...
  • afak

    17.05.2022 13:42
    najbolji
    ovi što svoju zemlju nazivaju posprdno a sami spavaju u kontejneru ...
  • Steva

    17.05.2022 12:45
    smrdija do tokija
    Ako Kina kao najmnogoljudnija država na svetu sa milijardu i četrsto miliona stanovnika brine o padu nataliteta, onda ne znam šta drugi da kažu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija