Napravljeni solarni paneli koji funkcionišu i tokom noći

Naučnici Univerziteta Stanford razvili su solarne panele koji funkcionišu i tokom noći.
Napravljeni solarni paneli koji funkcionišu i tokom noći
Foto: Pixabay

Time će se otkloniti potreba za baterijama koje se koriste za akumulaciju električne energije.

Paneli tokom dana apsorbuju Sunčevu svetlost, a time se zagrevaju. Tokom noći zrače akumuliranu toplotu, a to se zove radijaciono hlađenje.

Time se stvara razlika u temperaturi hladnijih panela i toplijeg vazduha. Korištenje ovih panela podrazumeva korištenje termoelektričnog generatora.
 
Reč je o jeftinom uređaju koji temperaturne razlike pretvara u struju. Može se lako ugraditi i na postojeće panele.
 
Kreatori ističu da paneli tokom noći stvaraju manju količinu energije, u odnosu na količinu koja se stvori tokom dana. No, tvrde da će poboljšanjima biti efikasniji 20 puta.
  • Zemlja čudesa

    05.06.2022 22:41
    Ekologija
    Lepa stvar ta ekologija, energija sunca i vetra, itd. Nego, slabo se piše o tome da je rok trajanja ovih panela 20 godina, a da se u njima nalaze znatne količine teških metala (germanijum, cezijum), te da postupak za njihovu reciklažu još uvek nije komercijalan i rasprostranjen.
  • Сеновић

    05.06.2022 20:13
    Превара
    Највећа превара 21 века. Што не кажу да се панели праве од прераде нафте. Зашто то крију. Нећете видети птицу на крову на којем је и један панел.
  • apsolutno

    05.06.2022 15:03
    20 puta malo je i dalje malo, a to je upravo koliko električne energije može da se dobije na ovaj način.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija