VIDEO: Napravljena koža za robote od ljudskih ćelija

Sada smo, zahvaljujući napretku nauke, bliže nego ikad da roboti izgledaju poput ljudi.
Naime, stručnjaci su razvili kožu za mehanička tela od ljudskih ćelija. Mada izgleda pomalo ljigavo, takva koža je vodootporna, može da se regeneriše i ima teksturu poput naše.
"Mislim da je živa koža savršeno rešenje da se robotima podari izgled i dodir živih bića jer je to potpuno isti materijal koji prekriva naša tela", rekao je inženjer Šoji Takeuči sa Univerziteta Tokio.
Stručnjaci su uspešno obložili trozglobni, funkcionalni prst robota prototipom kože uzgojene u laboratoriji.
 
"Prst izgleda vlažno. Budući da ga pokreće električni motor, zanimljivo je čuti mehaničke zvukove u prstu koji izgleda baš kao pravi", kazao je Takeuči, a prenosi Science Alert.
 
Naučnici su i ranije pokušali da na robote stave pravu kožu, ali su nailazili na probleme. Zbog toga su japanski stručnjaci pokušali s drugim pristupom – stvaranjem kože koja se sama oblikuje na uređaju.
 
"Teško je seći, zalepiti ili zašiti ekvivalent kože bez oštećenja mekog, krhkog tkiva. Umesto toga, umočili smo robotsku strukturu u rastvor kolagena i ćelija dermalnih fibroblasta, najuobičajenije ćelije vezivnog tkiva kože", objašnjavaju naučnici u studiji.
 
Zatim su ovaj temeljni sloj obložili epidermalnim ćelijama, glavnom komponentom našeg spoljašnjeg sloja kože. Bez ovog dodatnog sloja, tkivo ne bi bilo vodootporno.
 
Mada je ovaj pomalo ljigavi materijal mogao podneti ponavljano rastezanje i skupljanje pokreta robotskih prstiju, ipak je mnogo slabiji od ljudske kože. Naučnici smatraju da to mogu popraviti većom koncentracijom kolagena u početnom ratsvoru, kao i dužem vremenu sazrevanja ćelija.
 
Zanimljivo je da se ova veštačka koža može izlečiti i zavojem od kolagena, koji ćelije uzimaju i integrišu u svoj sistem kako bi popravile oštećenja.
 
Iako se radi o neverovatnim rezultatima, tkivo uzgojeno u laboratoriji još je vrlo ograničeno. Ne može dugo da opstane van hranjivog rastvora jer, baš kao i naša koža, zahteva konstantno snabdevanje vodom kako se ne bi osušila.
 
"U budućim istraživanjima trebalo bi da postavimo kanale unutar i ispod dermisa koji oponašaju krvne sudove kako bi tkivo snabdeli vodom, ali i da integrišemo znojne žlezde u ekvivalent kože", napisali su naučnici i predložili dodavanje "živaca" i senzora kako bi ova veštačka koža mogla da ima više funkcija, baš kao i naša.
 
"Iznenađeni smo koliko se dobro tkivo prilagodilo površini robota. Ipak, ovo istraživanje je tek prvi korak u stvaranju robota koji su u potpunosti prekrivenih živom kožom", rekao je Takeuči.
 
Istraživanje pod nazivom "Living skin on a robot" objavljeno je u časopisu "Matter".
 

Teme

robot
  • Dragana N

    15.06.2022 07:57
    I mi smo roboti
    Sta se mi cudimo, i mi smo roboti neke mnogo naprednije civilizacije, koja nas je napravila i, u vidu eksperimenta, pustila nas da se postepeno razvijamo na zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija