VIDEO: NASA lansirala satelit jedva veći od mikrotalasne, kružiće oko Meseca

NASA je lansirala u svemir mikrosatelit jedva veći od mikrotalasne rerne, a u sklopu vraćanja ljudske posade na Mesec.
Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspešno je lansirana s novozelandskog poluostrva Mahia, prenose američki mediji.
Ako sve pođe po planu, CAPSTONE će za četiri meseca krenuti u pravolinijsku orbitu oko Meseca. Tokom orbite će prolaziti kroz najbližu poziciju, oko 1.600 kilometara udaljenu od Meseca i onu najdalju, na nekih 70.000 kilometara udaljenosti.
Trebalo bi da kruži oko našeg prirodnog satelita najmanje šest meseci kako bi naučnici bolje razumeli karakteristike orbite.
 
Ovaj mali satelit težine kofera zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku stanicu Gejtvej koja bi trebalo da orbitira oko Meseca i služiće kao polazna tačka za istraživanje našeg prirodnog satelita.
 
  • LOL

    30.06.2022 09:49
    Normalne drzave lansiraju satelite a mi se svadjamo oko registarskih tablica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija