Kao u filmu: Veštačka inteligencija sa 90-postotnom tačnošću predvidela gde će se dogoditi zločin

Izgleda da veštačka inteligencija (AI) sada može nedelju dana unapred s tačnošću do 90 odsto da predvidi lokaciju i stopu zločina u nekom gradu.
Kao u filmu: Veštačka inteligencija sa 90-postotnom tačnošću predvidela gde će se dogoditi zločin
Foto: Pixabay
Pokazalo se da slični sistemi mogu podstaći rasističke predrasude unutar policije; što bi se moglo pokazati i u ovom slučaju, ali naučnici koji su kreirali ovaj program tvrde da se on takođe može koristiti za otkrivanje i eliminaciju takve vrste predrasuda.
Robotičar i matematičar Išanu Čatopadhjej sa Univerziteta Čikago i njegove kolege stvorili su AI model koji je analizirao podatke o zločinima u Čikagu od 2014. do kraja 2016, a zatim predvideo nivoe kriminala za nedelje koje su usledile. 
Model je predvideo verovatnoću da će se određeni zločini dogoditi širom grada, koji je bio podeljen na kvadrate od oko 300 metara, nedelju dana unapred s tačnošću do 90 odsto. Takođe je testiran na sedam drugih velikih američkih gradova, sa sličnim nivoom performansi, piše New Scientist.
 
Prethodni pokušaji korišćenja veštačke inteligencije za predviđanje zločina bili su kontroverzni jer mogu podstaći rasističke predrasude. Poslednjih godina čikaška policija je isprobala algoritam koji je napravio popis ljudi za koje se smatra da bi se mogli najpre naći usred pucnjave, bilo kao žrtve ili kao počinioci.
 
Pojedinosti algoritma i popisa su u početku držani u tajnosti, ali kada je popis konačno objavljen, pokazalo se da se na njemu nalazi 56 odsto muškaraca crne boje kože od 20 do 29 godina starosti.
 
Čatopadhjej priznaje da će podaci koje koristi njegov model takođe biti pristrasni, ali dodaje da će preduzeti sve što je potrebno da se smanji efekat predrasuda i da veštačka inteligencija ne identifikuje osumnjičene, već samo potencijalna mesta zločina.
 
"Neće biti na film 'Minority Report'. Policijski resursi nisu neograničeni. Dakle, bilo bi sjajno kada biste mogli znati gde će se dogoditi ubistva", rekao je Čatopadhjej.
 
Naučnici su takođe koristili podatke kako bi potražili područja u kojima predrasude utiču na rad policije. Analizirali su broj hapšenja u čikaškim četvrtima na različitim socioekonomskim nivoima. Pokazalo se da su zločini u bogatijim područjima rezultirali većim brojem hapšenja nego u siromašnijim, što ukazuje na pristrasnost u reakciji policije.
 
Istraživanje pod nazivom "Event-level prediction of urban crime reveals a signature of enforcement bias in US cities" objavljeno je u časopisu "Nature Human Behaviour".
  • Predvidjac

    06.07.2022 15:53
    naslov
    Ja mogu da predvidim 100% da ce se desiti na Novom Beogradu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

VIDEO: Epl se izvinio zbog kontroverzne reklame

Američka tehnološka korporacija Epl izvinila se zbog reklamnog video snimka za novi tablet "ajped pro" (iPad Pro) sa čipom M4, nakon što se suočila sa oštrim kritikama na društvenim mrežama.