Instalirana prva funkcionalna "peščana baterija"

Finski istraživači instalirali su prvu u svetu funkcionalnu "peščanu bateriju".

Baterija se, koristeći niskokvalitetni pesak, puni toplotom proizvedenom od jeftine električne energije iz sunca ili vetra i omogućava jeftino daljinsko grejanje.

Ovaj uređaj može mesecima da skladišti energiju, jer pesak akumulira toplotu na oko 500 stepeni, što onda može da greje domove zimi kada je energija skuplja.

Navodi se da bi to moglo da reši poteškoće u snabdevanju tokom cele godine, što je glavni problem zelene energije.

Trenutno se većina baterija izrađuje od litijuma i skupe su, a i mogu da podnesu samo ograničenu količinu viška energije.
 
Tim mladih finskih inženjera završio je prvu komercijalnu instalaciju baterije napravljene od peska za koju veruju da može da reši problem skladištenja na jeftin način s malim uticajem.
 
Uređaj je instaliran u elektrani Vatajankoski, koja upravlja sistemom daljinskog grejanja za to područje.
 
Baterija ispušta vruć vazduh koji zagreva vodu za sistem daljinskog grejanja koja se zatim pumpa u kuće, kancelarije, pa čak i u lokalni bazen.
  • gradjaninX

    18.07.2022 11:46
    Koje su specifikacije tog uredjaja? Napisano je teoretski kako bi to bilo lepo, ali o ovome ljudi lome glave vec vise od dve decenije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija