Švajcarska superlaboratorija želi da zaustavi sledeću pandemiju

Mesto radnje je kao u špijunskom trileru: kristalne vode ispod, a snegom prekriveni švajcarski Alpi iznad postrojenja visoke bezbednosti koje istražuje najsmrtonosnije patogene na svetu.
Švajcarska superlaboratorija želi da zaustavi sledeću pandemiju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Laboratorija Špic, poznata po svom radu na hemijskim, biološkim i nuklearnim pretnjama od Drugog svetskog rata, dobila je prošle godine zadatak od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da bude prva u globalnoj mreži laboratorija visoke bezbednosti koje će čuvati i deliti saznanja o novootkrivenim mikroorganizmima koji bi mogli da pokrenu sledeću pandemiju.
Program SZO-a BioHub delimično je rođen iz frustracije zbog prepreka s kojima su se istraživači suočili u dobijanju uzoraka virusa SARS-CoV-2, prvi put otkrivenog u Kini, kako bi razumeli njegove opasnosti i razvili alate za borbu.
 
Ali, nešto više od godinu dana kasnije, naučnici koji su učestvovali u ovom projektu naišli su na prepreke.
To uključuje obezbeđivanje garancija potrebnih za prihvatanje uzoraka varijanti korona virusa iz nekoliko zemalja, što je prva faza projekta.
 
Neke od najvećih zemalja možda neće sarađivati, a još ne postoji mehanizam za deljenje uzoraka za razvoj vakcina, lečenja ili testova bez narušavanja intelektualnog vlasništva.
 
"Ako budemo imali još jednu pandemiju poput korona virusa, cilj bi bio da ostane gde god da počne", rekla je za Rojters Izabel Hunger-Glaser, šefica projekta BioHub u Špicu.
 
Otud potreba da se uzorci dopreme u centralno mesto kako bi naučnici širom sveta mogli da pomognu u proceni rizika.
 
"Shvatili smo da je mnogo teže nego što smo mislili", ističe Hunger-Glaser.
 
Bezbednost u planinama
 
Iz spoljnjeg izgleda Špic Laba se ne naslućuje da se unutra radi s opasnim materijalima. Njegova arhitektura oštrih linija podseća na evropske univerzitetske zgrade podignute 1970-ih.
 
Na travnatom centralnom dvorištu ponekad pasu krave.
 
Međutim, bezbednosni protokoli su jaki. Alarmi se uključuju ako su vrata otvorena duže od nekoliko sekundi. Službenik nadzire nekoliko ekrana sa snimcima bezbednosnih kamera u laboratorijima s najvećim nivoom biološkog opreza (BSL).
 
SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje kovid-19, proučava se u laboratorijima BSL-3, što je drugi najviši bezbednosni nivo. Uzorci virusa korišćeni u BioHubu čuvaju su u zaključanim zamrzivačima.
 
Naučnici koji rade s korona virusom i drugim patogenima nose zaštitna odela, ponekad s sopstvenim dovodom vazduha, a s uzorcima rade u hermetički zatvorenoj jedinici.
 
Otpad koji izlazi iz laboratorije zagreva se na do 1.000 stepeni Celzijusa kako bi se ubili patogeni koji se zalepe za njega.
 
Do danas iz Špica nikada nisu procurili patogeni. Ta reputacija je ključni razlog zašto su odabrani od SZO-a da budu prvi BioHub. Pomogla je i blizina sedišta SZO-a u dva sata udaljenoj Ženevi.
  • @frka

    07.08.2022 08:52
    shvatam i ja Vašu frustraciju, ali lični uspeh pojedinaca srpskog porekla nije oreol koji treba da sakrije i štiti mediokritetsku svest vecine. Da li se zapitate gde bi ta naučnica razvijala se stručno i profesionalno da je ostala u srbiji i kakav je odnos do naučnika takvog potencijala u matičnoj zemlji?
  • frka

    07.08.2022 07:53
    frustracija Banderasa
    Shvatam vas potpuno. Politicari su samo proizvod razmisljanja vecinskog stanovnistva i medija. Ovaj medij "021" je verovatno jedini koji ce objaviti ovakve komentare jer i ja volim komentare u stilu Monti Pajtona. Drugo, u Svajcarskoj radi osoba iz Srbije, veliki naucnik o kojoj zna samo uzak krug iz Srbije upravo na ovoj temi i vodi vecu grupu doktora nauka iz sveta. Zao mi je njeno ime ne bih otkrio mada je veoma komunikativna.
  • Banderaš

    07.08.2022 00:08
    Balkanska tehnologija
    Bas me cudi da SZO taj delikatan posao nije dodelio Batut institutu u Beogradu,jer kada slusam predsednikovu priču i priču ministra Voolina imam utisak da su Švajcarski naucnici daleko iza Srbije u vrhunskoj tehnologiji,molekularnoj biologiji,atomskoj fizici,i biomatematici.
    Ja ocekujem da cujem da srbija pocne da gradi kosmodrum za lansiranje sopstvenog raketnog programa Mars 1,tako da me ova vest iznenadila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).