Rusi i Amerikanci zajedno u svemiru

Raketa Sojuz poletela je danas ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, sa jednim američkim i dvojicom ruskih kosmonauta u jeku tenzija vezanih za rat u Ukrajini.
"Stabilnost je dobra, posada se dobro oseća", izjavio je komentator NASA posle poletanja koje je direktno prenošeno sa portala američke i ruske svemirske agencije.
Ruska raketa poletela je u predviđeno vreme iz kazahstanske stepe.
Misija Amerikanca Franka Rubija iz Nase i Rusa Sergeja Prokopijeva i Dmitrija Petelian iz svemirske agencije Roskosmos predstavlja redak primer saradnje između Moskve i Vašingtona u vreme kada su im odnosi na najnižem nivou.
 
Rubio je prvi američki astronaut koji ide u MSS ruskom raketom od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.
 
Posada treba da provede šest meseci na Međunarodnoj svemirskoj stanici gde se nalaze trojica ruskih kosmonauta i troje američkih, kao i jedna Italijanka.
 
Ovo je prvi let za Franka Rubia i Dmitrija Petelina i drugi za Sergeja Prokopijeva.
 
Priključivanje ruskom segmentu MSS-a predviđeno je posle trosatnog putovanja rakete Sojuz.
  • Hell-Bent Flyer

    22.09.2022 23:22
    Nauka je jača od ratova i religije!
  • DachaNS

    21.09.2022 19:28
    Toliko
    o zategnutim odnosima Rusije i SAD-a
  • Istina

    21.09.2022 18:54
    kome nije jasno
    ovo je jedan ocigledan dokaz da je sukob izmedju Amerike i Rusije totalno fingiran. Narodne mase se loze i navijaju, a oni vuku konce iza medijske scene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).