Eksperiment "Spasavanje sveta": Zašto je NASA projektovala letelicu čiji je cilj da se sruši?

U prvom eksperimentu ove vrste, nazvanom "Spasavanje sveta", NASA se sprema da zarobi mali, bezopasni asteroid udaljen milionima milja.

Svemirska letelica po imenu "Dart" će u ponedeljak reagovati na asteroid, sa namerom da ga "udari u glavu" pri brzini od 22.500 km/h.

Udar bi trebalo da bude taman dovoljan da skrene asteroid u malo užu orbitu oko njegovog pratećeg svemirskog kamena - pokazujući ono što je najvažniji cilj akcije - da ako asteroid ubica ikada krene prema nama, imamo šansu da ga skrenemo.
 
"Ovo su stvari iz knjige naučne fantastike u stilu neke otrcane epizode ​​'Zvezdanih Staza' iz vremena kada sam bio dete, a sada je stvarno", rekao je u četvrtak naučnik NASA programa Tom Statler.
Kamere i teleskopi će posmatrati pad, ali će biti potrebni dani ili čak nedelje da se sazna da li je asteroid zaista promenio orbitu. Test planetarne odbrane vredan 325 miliona dolara počeo je "Dartovim" lansiranjem prošle jeseni. 
 
Asteroid sa "bikovskim okom" je Dimorfos, udaljen oko 9,6 miliona kilometara od Zemlje. To je u stvari pridruženi slabiji deo asteroida od 780 metara po imenu Didimos, što na grčkom znači blizanac.
 
Otkriven 1996. godine, Didimos se okreće tako brzo da naučnici veruju da je odbacio materijal koji je na kraju formirao mali mesec. Dimorfos - otprilike 160 metara u prečniku kruži oko svog matičnog tela na udaljenosti manjoj od 1,2 kilometra.
 
"Ovde se zaista radi o skretanju asteroida, a ne o razbijanju. Ovo neće razneti asteroid. Neće ga razbiti na delove", rekla je Nensi Šabot, planetarni naučnik i vođa tima misije u Laboratoriji za primenjenu fiziku Univerziteta Džon Hopkins, koja upravlja tim naporima.

NASA insistira na činjenici da nema šanse da će asteroid ugroziti Zemlju, ni sada niti u budućnosti. Zbog toga je, kao primer, izabran ovaj par asteroida.

Teme

NASA

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija