Kineski istraživači razvijaju digitalnu masku radi zaštite privatnosti

Kineski istraživači razvili su digitalnu masku kako bi se omogućila anonimnost prilikom posete lekaru i sačuvala privatnost pacijenata.
Kineski istraživači razvijaju digitalnu masku radi zaštite privatnosti
Foto: Pixabay

To se navodi u istraživačkom članku nedavno objavljenom u časopisu Nature Medicine, prenosi Sinhua.

Lice može otkriti različite fiziološke ili patološke karakteristike ljudskog tela. Dakle, informacije o licu su važne za kliničku dijagnozu i lečenje bolesti.

Kako je lice jedna od najvažnijih biometrijskih informacija ljudskog tela koje se ne može uređivati, ono ima i funkciju prepoznavanja identiteta. Dakle, skladištenje slika lica u medicinskim kartonima predstavlja rizik za privatnost zbog osetljive prirode ličnih biometrijskih informacija koje se mogu izdvojiti iz takvih slika.
 
Da bi te rizike sveli na minimum, istraživači sa univerziteta i instituta kao što su Univerzitet Sun Jat-sen i Univerzitet Tsinghua razvili su digitalnu masku, koja se zasniva na trodimenzionalnoj rekonstrukciji i algoritmima za nepovratno brisanje prepoznatljivih karakteristika, uz zadržavanje onih karakteristika koje su relevantne za bolest i potrebne za dijagnozu, navodi se u istraživačkom članku.
 
U kliničkoj studiji za procenu digitalne maske, nova tehnologija ispunjava uslove kliničke dijagnoze i smanjuje stopu prepoznavanja identiteta na 27,3 odsto. Stopa prepoznavanja identiteta tradicionalnih metoda maskiranja za zaštitu ličnih podataka trenutno je veća od 90 procenata.
  • DragCHE

    30.09.2022 10:11
    E moj druze
    @Realista
    Procitao si, ali nisi shvatio...
  • Realista

    29.09.2022 18:16
    kreirali su problem za rešenje
    Prvo su napravili kamere i softver za prepoznavanje lica, država ulupala milione u instalaciju a sad prave maske da se ne vidi ko ste? Prvo što će država uraditi je da uvede drakonske kazne ako se kamuflirate...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija