Kako da uštedite gorivo uz pomoć Google Mapsa

Najnovija verzija Google Mapsa donosi funkciju koja bira rutu u skladu sa vrstom pogona vašeg vozila, i na taj način vam predlaže putanju koja pruža najveću uštedu goriva.
Kako da uštedite gorivo uz pomoć Google Mapsa
Foto: Pixabay
Korisnici aplikacije Google Maps imaju opciju da odaberu vrstu pogona svog automobila, pa algoritam na osnovu toga da li vozite benzinca, dizelaša ili elektrifikovano vozilo, pronalazi rutu koja donosi najveću uštedu u potrošnji goriva, prenosi N1.
Kada unesete polaznu i krajnju tačku, pored procenjenog vremena vožnje možete videti i mali zeleno-beli list. To označava rutu za koju Google smatra da je najefikasnija navigaciona opcija za koju kompanija tvrdi da korisnicima štedi novac na gorivu.
Ukoliko je ta funkcija uključena, Google Maps će odabrati najbolju rutu na osnovu ekonomičnosti potrošnje goriva ili energije, ali i drugih faktora kao što su stanje u saobraćaju i realni uslovi na putu. Ako ipak isključite tu funkciju, aplikacija će odabrati najbržu rutu, ali neće uzeti u obzir ekonomičnost potrošnje goriva ili energije. Nekad će se desiti da najbrža i štedljiva ruta zapravo budu iste.
 
 
Kako prenosi N1, na primeru jednog putovanja od 35 minuta, Google je procenio da će vozač uštedeti devet odsto goriva ako bude vozio tri minuta duže. Američki tehnološki gigant računa svoje rute optimizovane za potrošnju goriva koristeći veštačku inteligenciju i brojne geografske i saobraćajne podatke, a na tim rutama se uglavnom nalaze putevi koji imaju manji visinsku razliku, manje saobraćaja i konstantne brzine.
 
Treba naglasiti da su ovo ipak procene, tako da nema garancije da ćete zapravo uštedeti gorivo odabirom ekološki prihvatljive rute, ali svakako vredi isprobati.
  • jova limanac

    30.09.2022 14:33
    Vrlo je jednostavno, ne treba vam ni Google Maps, samo izbegavajte leva skretanja što je moguće više, tako rade i velike distributerske firme već godinama prilikom planiranja ruta za njihova vozila. Jedan od tipičnih primera je Most Slobode vikendom, kada kolona za levo skretanje ume baš da se oduži i treba nekoliko intervala zelenog svetla da se uspešno prođe, što sve traje nekoliko minuta, a za to vreme laganom vožnjom i sa nekoliko desnih skretanja vi ste već odavno prošli ispod mosta i zonu limanskog parka itd...
  • Normalan

    29.09.2022 21:12
    Bravo, odlično smišljeno. Kome se ne sviđa može da isključi google maps, gps, sve je opciono. Ja lično ću da delim podatke, znam da su korisni. Koliko meni tuđi podaci koriste toliko će i drugima moji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija